Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dražena Petrovića
  • 18.07.2017. 07:30

"Da mogu lakše do zemlje mladi ne bi odlazili"

Javljamo se i na natječaje fondova EU za ruralni razvoj i drago nam je što je ministrica ruralnog razvoja i europskih fondova, Gabrijela Žalac iz naših krajeva pa se nadamo da će se potruditi da što više novca dođe u naš kraj i tako zaustaviti odlazak mladih, kaže Dražen.

Foto: Dražen Petrović
  • 4.575
  • 380
  • 0

Dražen Petrović (39) iz Račinovaca u županjskoj Posavini, iako se tek deset godina bavi poljoprivredom, već dva puta se zamislio ima li smisla baviti se nečime što teško donosi prihod i čime je teško prehraniti obitelj. Prvi put 2012. kada mu je led poharao svu ljetinu, a drugi put 2014. godine kada je katastrofalna poplava zahvatila županjsku Posavinu, pa i njegove Račinovce u općini Drenovci.

On i supruga Josipa unazad osam godina vode svaki svoje Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u kojemu obrađuju 80 hektara plodnih oranica, gotovo sve u zakupu - 30 hektara je pod šećernom repom, a po 25 pod uljanom repicom i sojom. Uljana repica je rodila 3,5 tone po hektaru, što je jako dobro, pa ne vjeruje onima koji kažu da je nakon poplave zemlja manje kvalitetna.

Kvaliteta zemlje kao i prije poplave

"Zemlja je sada po kvaliteti kao što je bila i prije poplave. Jedino sam primijetio da više nema onoliko glista kao prije poplave, koje su rahlile i usitnjavale zemlju i sigurno su joj pojačavale kvalitetu. Sada ima više korova nego prije, pa to poskupljuje proizvodnju jer usjeve valja više puta prskati zaštitnim sredstvima protiv korova", kaže imenjak i prezimenjak znamenitog hrvatskog košarkaša, dodajući kako ga najviše zabrinjava što mladi poljoprivrednici teško dolaze do zemlje, što je i uzrok odlasku mladih iz poljoprivrede, pa i iz Hrvatske.

"Današnji načelnik Jakša Šestić se dobro bori za nas i voli pomagati mladima, iako ga oni iznad njega onemogućavaju, ali tko zna što će biti kada on ode jer čuli smo da se više neće kandidirati za načelnika. Javljamo se i na natječaje fondova EU za ruralni razvoj i drago nam je što je ministrica ruralnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac iz naših krajeva pa se nadamo da će se potruditi da što više novca dođe u naš kraj i tako zaustaviti odlazak mladih. Ministar Tolušić je na dobrom putu da sredi stanje u poljoprivredi, ali pitanje je koliko može sam učiniti. Kada bih ja bio ministar, uveo bih reda na tržiše, posebice mesa, pa se meso starije od šest mjeseci ne bi moglo naći na policama i u hladnjacima trgovina, kao što je u EU", kaže Petrović.

Ukinuti ograničenje kupovine zemlje

Također bi, naglašava, ukinuo ograničenje koliko ratar može kupiti zemlje i uzeti u zakup i uveo više reda u raspodjelu zemlje. Ima slučajeva da zemlju dobije netko tko ju ne obrađuje, već daje u podzakup, a oni ne mogu doći do zemlje.

"Imam sinove, Ivanu je 12, a Filipu 9 godina i oni se već zanimaju za rad u polju, oru i pomažu, ali za 13 godina mi istječe zakup i pitanje je hoću li dobiti opet zemlju i hoće li se moji sinovi kada odrastu moći baviti poljodjelstvom. Velika je nesigurnost u nas", pomalo će ogorčeno Dražen Petrović, dodajući kako ima svu potrebnu mehanizaciju i sinovi imaju čime krenuti, samo kada bi bilo zemlje i kada bi se barem pravično raspodjeljivala.

U kolovozu se, kaže, otvara natječaj za sredstva iz programa ruralnog razvoja i prijavit će se jer namjerava kupiti nove strojeve i osuvremeniti proizvodnju i nada se da će proći.

Foto: Dražen Petrović


Povezane biljne vrste

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Dražen Petrović Račinovci Poplave Šećerna repa Soja Uljana repica EU fondovi Ruralni razvoj Zakup zemlje


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]