Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU o GMO
  • 18.05.2017. 07:30

Crveno svjetlo od EU za GMO kukuruz i pamuk

Europski parlament je većinom glasova podržao dvije rezolucije kojima ulaže prigovore na nacrte provedbenih odluka Komisije o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda koji sadržavaju genetski modificirani pamuk i kukuruz.

Foto: WikimediaImages/pixabay.com
  • 2.184
  • 215
  • 0

Europski parlament je većinom glasova podržao dvije rezolucije kojima ulaže prigovore na nacrte provedbenih odluka Komisije o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda koji sadržavaju genetski modificirani pamuk GHB119 (BCS-GHØØ5-8) te genetski modificirani kukuruz DAS-40278-9, sastoje se ili su proizvedeni od istih.

Naime, u oba slučaja radi se o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda koji sadržavaju GMO, sastoje se ili su proizvedeni od GMO-a. Za ostvarivanje boljeg prinosa i kukuruza i pamuka, genetska modifikacija ostvaruje učinak samo ako se upotrebljava s ciljanom vrstom aktivne tvari u biocidima.

Kod ove sorte GMO pamuka GHB119 (BCS-GHØØ5-8) radi se o genetskoj modifikaciji koja dovodi do tolerancije na herbicide koji se temelje na glufosinat amoniju i koji dovodi do otpornosti na određene leptire nametnike. Naime, učinak ovog herbicida ima izravne posljedice na bioraznolikost.

Važna dobrobit građana i okoliša

Kod sorte GMO kukuruza DAS-40278-9 radi se o genetskoj modifikaciji koja sadrži protein AAD-1, a koji je tolerantan na herbicide 2,4-D (2,4-diklorofenoksioctene kiseline) i AOPP (ariloksifenoksipropionata). U okviru provedenih istraživanja utvrđeno je kako postoji zabrinutost u vezi s rizikom teratogenog djelovanja herbicida 2,4-D tijekom razvoja zametka, pojave urođenih mana i endokrinog ometanja.

"Europski parlament današnjom odlukom još jednom je poslao jasnu poruku Europskoj komisiji da dobrobit građana i očuvanje okoliša te domaće poljoprivredne proizvodnje mora biti važnije od profita", rekla je zastupnica Petir. Ona je dodala da budući da bi odobrenje uvoza predmetnog pamuka ili kukuruza u Uniju bez sumnje dovelo do povećanja njegovog uzgoja u drugim dijelovima svijeta i samim time do povećane upotrebe herbicida koji se temelje na glufosinat amoniju ili 2,4-D, Europski je parlament većinom glasova podržao obje rezolucije kojima se ulaže prigovor na odluku Komisije.

Foto: WikimediaImages/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Pamuk

Pamuk

Sinonim: - | Engleski naziv: Cotton | Latinski naziv: Gossypium spp.

Pamuk potječe iz područja Indokine, ekvatorijalnog dijela Afrike, Perua i Meksika. Zauzima prvo mjesto među kulturama za proizvodnju vlakna. Vlakno se formira na sjemenu. Dugo... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Petir Herbicid Pamuk Kukuruz GMO


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P