AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Crveno svjetlo od EU za GMO kukuruz i pamuk

Crveno svjetlo od EU za GMO kukuruz i pamuk

EU o GMO

Crveno svjetlo od EU za GMO kukuruz i pamuk

Datum: 18.05.2017. 07:30

Kategorija:

Ratarstvo

Europski parlament je većinom glasova podržao dvije rezolucije kojima ulaže prigovore na nacrte provedbenih odluka Komisije o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda koji sadržavaju genetski modificirani pamuk i kukuruz.

Europski parlament je većinom glasova podržao dvije rezolucije kojima ulaže prigovore na nacrte provedbenih odluka Komisije o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda koji sadržavaju genetski modificirani pamuk GHB119 (BCS-GHØØ5-8) te genetski modificirani kukuruz DAS-40278-9, sastoje se ili su proizvedeni od istih.

Naime, u oba slučaja radi se o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda koji sadržavaju GMO, sastoje se ili su proizvedeni od GMO-a. Za ostvarivanje boljeg prinosa i kukuruza i pamuka, genetska modifikacija ostvaruje učinak samo ako se upotrebljava s ciljanom vrstom aktivne tvari u biocidima.

Kod ove sorte GMO pamuka GHB119 (BCS-GHØØ5-8) radi se o genetskoj modifikaciji koja dovodi do tolerancije na herbicide koji se temelje na glufosinat amoniju i koji dovodi do otpornosti na određene leptire nametnike. Naime, učinak ovog herbicida ima izravne posljedice na bioraznolikost.

Važna dobrobit građana i okoliša

Kod sorte GMO kukuruza DAS-40278-9 radi se o genetskoj modifikaciji koja sadrži protein AAD-1, a koji je tolerantan na herbicide 2,4-D (2,4-diklorofenoksioctene kiseline) i AOPP (ariloksifenoksipropionata). U okviru provedenih istraživanja utvrđeno je kako postoji zabrinutost u vezi s rizikom teratogenog djelovanja herbicida 2,4-D tijekom razvoja zametka, pojave urođenih mana i endokrinog ometanja.

"Europski parlament današnjom odlukom još jednom je poslao jasnu poruku Europskoj komisiji da dobrobit građana i očuvanje okoliša te domaće poljoprivredne proizvodnje mora biti važnije od profita", rekla je zastupnica Petir. Ona je dodala da budući da bi odobrenje uvoza predmetnog pamuka ili kukuruza u Uniju bez sumnje dovelo do povećanja njegovog uzgoja u drugim dijelovima svijeta i samim time do povećane upotrebe herbicida koji se temelje na glufosinat amoniju ili 2,4-D, Europski je parlament većinom glasova podržao obje rezolucije kojima se ulaže prigovor na odluku Komisije.

Foto: WikimediaImages/pixabay.com

Broj pregleda članka: 2101; Uspješnost članka: 214.05

Tagovi: Kukuruz, GMO, EU, Petir, Herbicid, Pamuk

Ključne riječi članka: crveno, svjetlo, od, eu, za, gmo, kukuruz, i, pamuk, herbicida, pamuka, kukuruza, parlament, europski, većinom glasova podržao


Karolina Tušek

Svi tekstovi autora

Autorica Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Pioneer

Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (38%)

Isuzu D-Max (8%)

Mitsubishi L200 (4%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (21%)

VW Amarok (20%)

Broj glasova: 98

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »