Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište pšenice
  • 03.11.2016. 12:00

Crnomorska regija - izvor pšenice u 2017.

U tekućoj sezoni Crnomorska regija postala je ključni igrač na svjetskom tržištu pšenice postizanjem rekordno visoke produktivnosti. Ukrajina je tekuću sezonu počela rekordno visokim izvozom žitarica, dok Rusija također obara rekorde.

Foto: pixabay, kridneh
  • 3.793
  • 416
  • 0

U tekućoj sezoni, Crnomorska regija postala je ključni igrač na svjetskom tržištu pšenice ostvarivši rekordno visoku produktivnost, tijekom žetvene kampanje 2016. Nema sumnje da će ta regija, u sezoni 2016/17, potvrditi lidersku poziciju nejvećeg svjetskog opskrbljivača pšenicom, prenosi UkrAgroConsult. Međutim, pitanje je hoće li ključne zemlje ove regije prodati onoliko žitarica, a posebno pšenice, koliko je potrebno tržištu?

UkrAgroConsult izvještava da je Ukrajina tekuću sezonu započela rekordno visokim izvozom žitarica, uglavnom zbog pšenice i kukuruza, koje je isporučila svjetskom tržištu, a koje se potpuno oporavilo tek u listopadu, zbog značajnog kašnjenja žetve. S druge strane Kazahstan je upravo stupio na svjetsko tržište žitarica sa usjevima novog roda.

Dok tržište očekuje rekordno veće pošiljke, nego u proteklih pet godina, izvoz žitarica tijekom prvih mjeseci tekuće sezone potvrđuje taj trend. Pritom rast izvoza, koji trenutno postiže Rusija, nameće većinu pitanja.

Izvor: www.blackseagrain.net, Foto: pixabay, kridneh


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Crnomorska regija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.