Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor mjeseca
  • 10.03.2021. 12:00
  • Osječko-baranjska, Koška

Claas Arion 630: Idealnih 165 konjskih snaga za gospodarstva od 100 do 300 hektara

Može se opremiti i s prednjim utovarivačem pa je zapravo višenamjenski traktor, pogodan i za ratarska i za stočarska gospodarstva, kažu iz tvrtke Jerković d.o.o.

Foto: Jerković d.o.o.
  • 1.816
  • 313
  • 0

Kretanja na tržištu pokazuju kako naši poljoprivrednici preferiraju traktore sa šest-cilindarskim motorom u odnosu na one s četiri cilindra jer su izdržljiviji u određenim uvjetima i pogodniji za zahtjevnije radne operacije. Posebice ako su u istom cjenovnom rangu za akcijskih ponuda.

Tako se prikladno poklopilo da našu novu rubriku "Traktor mjeseca" otvaramo slovom A - predstavljanjem akcijskog Ariona 630, šest-cilindarskim traktorom s posebnom standardnom opremom.

No, idemo redom.

Motor i prijenos

Claasovu Arion 600 seriju čine četiri modela (610, 630, 650 i 660) od 145 do 205 konjskih snaga. Pogoni ih nova generacija 6-cilindarskih DPS (Deere Power Systems) motora s turbopunjačem varijabilne geometrije i povećanom učinkovitosti koji odgovaraju Stage V standardu emisija ispušnih plinova zahvaljujući tehnologiji selektivne katalitičke redukcije (SCR) u kombinaciji s recirkulacijom ohlađenih ispušnih plinova (EGR) i dizel filterom (DPF). Claasov koncept niskih brzina sa samo 650 okretaja u minuti omogućava postizanje maksimalne snage između 1.500 i 1.700 okr/ min uz ekonomičniju iskoristivost goriva odnosno manju potrošnju i veće performanse.

Arionov 6-cilindarski motor Stage V emisije (Foto: Jerković d.o.o.)

Arioni serije 600 mogu biti opremljeni s dvije vrste mjenjača, Claasovim Hexashift-om i Cematic-om.

Hexashift s 24x24 brzine ima najbolji prijenos maksimalne proizvedene snage s motora na kotače, odnosno omogućava optimalno prilagođavanje omjera prijenosa potrebnoj vučnoj snazi. Novi Hexashift mjenjači imaju mogućnost i limitiranja maksimalnih brzina za određene potrebe (poljske radove ili transport) kako bi se smanjila potrošnja goriva. Ovako tempomatom podešenu konstantnu brzinu rada održavaju čak i pod promjenjivim uvjetima opterećenja.

Ovaj poluautomatski mjenjač zahvaljujući preklapanju prijenosa snage u međubrzinama daje praktično glatko mijenjanje brzina bez trzaja. Smart Stop funkcija omogućava ponovno pokretanje traktora nakon zaustavljanja jednostavnim otpuštanjem kočnice, bez uporabe kvačila.

Udobnost vožnje

Na izbor je dakle i Cematic, Claasova izvedba kontinuirano promjenjivog prijenosa, koji pruža najveću udobnost vožnje i maksimalnu učinkovitost uz nisku potrošnju goriva i svestranost u svim primjenama. Inače, ovaj je automatski mjenjač standard za najjači model 660.

Maksimalnu će udobnost vožnje osim bestupanjskog mjenjača, osigurati i novi ovjes za prednju osovinu Claas Proactiv koji traži minimalno održavanje.

Paket Cebis opreme (Fotot: Claas)

Na raspolaganju su tri Claasove konfiguracije upravljanja odnosno CIS, CIS+ i Cebis paketi opreme. Za ovaj potonji, koji nudi funkcije od upravljanja CMS-om do kontrole priključnih uređaja, se odlučuju poljoprivrednici koji traže nešto opremljenije traktore, uglavnom preko EU fondova. No, najčešći je izbor standardna oprema CIS paketa s jednobojnim 7-inčnim zaslonom i automatskim funkcijama, koji u potpunosti zadovoljava sve zahtjeve korisnika traktora kao radnih strojeva.

Bogata ponuda izbornih opcija

Kao dodatnu opremu poljoprivrednici mogu imati na izbor i jače izvedbe hidraulične pumpe, različit broj pari hidrauličnih izvoda, vanjske kamere za bolji pregled rada priključnih strojeva, manualni ili automatski klima-uređaj, četiri vrste vozačkog sjedala, kožne upravljače, bluetooth radio prijamnike koji olakšavaju komunikaciju, pakete LED svjetala ugodnijih za dugoročni rad u polju, navigaciju i još neke "sitnice" koje čine veliku razliku.

Claas je jedan od prodavača poljoprivredne mehanizacije kod kojega oprema traktora nije uvjetovana paketom, kao kod drugih, tako da kupac može birati zasebno bilo koju od stavki. "To praktično znači da možete imati najsiromašniji traktor u opremi s primjerice najjačom hidrauličnom pumpom“, ističe Pavle Marić, voditelj prodaje u tvrtki Jerković d.o.o. iz Koške ovlaštenog uvoznika Claas strojeva za istočnu Hrvatsku pojašnjavajući kako se svaki od traktora konfigurira po želji i potrebama kupca. A oni pak najčešće traže prednju hidrauliku, pumpe varijabilnog protoka, te broj pari hidrauličnih izvoda.

Upravo je ovakav paket opreme definiran kao standard Ariona 630 – akcijskog Claasovog modela i našeg traktora mjeseca.

Najbolji omjer cijene i pripadajuće opreme

Arion 630 sa svojih 165 konjskih snaga je najprikladniji za gospodarstva od 100 do 300 ha, a paket opreme "Akcija šest cilindara" po posebnoj cijeni, složen je baš kakvog ga poljoprivrednici žele, kaže Marić. Navodi kako se ovom narudžbom dobivaju 50-kilometarski mjenjač izuzetno koristan u transportu, tri para hidrauličnih izvoda te ISOBUS utičnice pogodne za priključivanje svih modernijih strojeva, rasipača, sijačica i dr.

Opremljen i za prednja i za stražnja priključna oruđa (Foto: Jerković d.o.o.)

U ovom akcijskom paketu je i sve traženiji prednji hidraulik nosivosti tri tone, kaže, jer poljoprivrednici žele u jednom prohodu odraditi što više radnih operacija, pa im trebaju radni organi i na prednjoj i na stražnjoj strani traktora. Dakako da se može opremiti i s prednjim utovarivačem, pa je zapravo višenamjenski traktor, pogodan i za ratarska i za stočarska gospodarstva.

Standardno je opremljen Hexashift mjenjačem i 110 litarskom load sensing hidrauličnom pumpom koja se može "nositi“ sa svim suvremenim priključnim strojevima.

Provjera na vlastitom polju

"Najčešće si kao "šlag na torti" ljudi vole priuštiti zračno sjedalo i automatsku klimu. A daljnja nadogradnja svemu tome bi bili sve traženiji autopiloti koji omogućavaju rad neovisan od vremenskih prilika“, kaže Marić, navodeći za primjer situaciju kad je optimalna vlaga zemljišta u ponoć, pa poljoprivrednik s ovim sustavima navođenja bez problema može odraditi i noćnu sjetvu s preciznošću od +/-2 cm, praktično 48 sat bez stajanja, pri čemu umor i koncentracija rukovatelja neće biti faktor ograničenja kao do sada.

Najavimo još na kraju kako će ovog proljeća akcijski model Arion 630 s Horschovom 8-redna sijačicom za širokoredne kulture biti prezentiran i na slavonskim poljima, a predbilježbe svih zainteresiranih poljoprivrednika koji žele vidjeti sve benefite ovog traktora opremljenog Trimble autopilotima u demonstracijskoj sjetvi kukuruza ili suncokreta na svojim parcelama su već u tijeku.

"Najbolje rezultate u prodaji polučit će ciljani proizvodi usmjereni za određeno tržište stoga je akcijski Arion 630 s ovako definiranom standardnom opremom baš zato izabran“, zaključuje Pavle Marić pozivajući zainteresirane da se za dodatne informacije jave na niže navedene kontakte tvrtke Jerković d.o.o., jedne od rijetkih, napominje na kraju, koja ima servis, prodaju i rezervne dijelove kao kompletni lanac usluge klijentima.


Fotoprilog


Tagovi

Pavle Marić Jerković d.o.o. Claas Arion 630 Traktor Motor Stage V


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner