Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 25.05.2023. 18:00

Cjenovna klackalica na tržištu žitarica i uljarica se nastavlja - kako stoji pšenica?

Skoro svaki dan donosi nove cijene na svjetskom tržištu. Najčešće se mijenjaju za pšenicu

Foto: Depositphotos/hiv360
  • 9.017
  • 488
  • 0

Klackalica s cijenama pšenice se nastavlja. U utorak je rasla, a onda u srijedu opet pala da bi danas zabilježila rast, što nije ni čudno jer je situacija na tržištu također turbulentna. 

Ukrajinsko-ruski odnos

Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine je izvijestilo o usporavanju izvoza žitarica, posebno pšenice. Jer, ruski inspektori ne obavljaju pregled brodova, što blokira pojedine luke. Nezadovoljstvo Rusa potječe od toga što ne mogu koristiti cjevovod amonijaka u jednoj od luka.

Izvoz pšenice iz Ukrajine je u odnosu na prošlu godinu pao za 18 posto. Članice EU na različite načine pokušavaju umanjiti utjecaj njihovog žita. Mađarska pritom ne želi povući zabranu uvoza za ukrajinske proizvode, Poljska na razne načine ograničava uvoz i transport, a Europska komisija opstruira isplatu novčane nadoknade koju je obećala Poljskoj.

Prosvjed protiv uvoza iz Ukrajine - poljoprivrednici imaju četiri zahtjeva

U srijedu je pšenica na MATIF-u pala za 4,25 eura/t i spustila se na 222,5 €/t. U četvrtak (danas) poslije 13 h za tonu u rujanskom ugovoru je trebalo izdvojiti 224,25 €.

Europska unija je ove sezone povećala uvoz ove žitarice na 24 milijuna tona u odnosu na 2022. godinu kada je bila 14,7 mil t. Raste kineska potražnja za pšenicom, a slabi za kukuruzom.

Lipanjski ugovori za kukuruz su bili u blagom padu, s cijenom od 218,25 €/t. Cijena uljane repice je porasla na 405,50 €/t, a očekivanja su usmjerena za prelazak granice od 425 €/t.

Na čikaškom CboT-u cijena pšenice je imala veći pad i iznosila je 207,21 €/t. Za tonu kukuruza je potrebno 215,05 eura, a za tonu soje 452,69 eura. Cijene kukuruza su pod utjecajem manje proizvodnje u Južnoj Americi i pada proizvodnje etanola u SAD-u.


Tagovi

MATIF CBoT Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo