Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 04.02.2020. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ciljaj visoko: Poljoprivreda sada i ona prije 5 godina nisu iste, nužne su promjene

Prva BASF Agrokonferencija pod nazivom "Ciljaj visoko!" okupila je čak 200 sudionika u Zagrebu. Što smo čuli na konferenciji?

Foto: Marinko Petković
  • 1.157
  • 100
  • 0

Više od 650 poljoprivrednih proizvođača i agronoma sudjelovalo je na 1. Agrokonferenciji koju je organizirala tvrtka BASF u Zagrebu, 28. siječnja u hotelu Zovko te 30. siječnja u restoranu Terra Negra u Čepinu, a na kojoj su sudionicima predstavljena rješenja za zaštitu soje i žitarica.

"Medeni mjesec u zaštiti bilja je gotov, pesticidi i herbicidi su danas resurs koje treba pametno koristiti jer su svi usjevi podjednako ugroženi", rekao je Andrija Lilić, direktor marketinga za područje Area West, otvarajući prvu BASF Agrokonferenciju pod nazivom "Ciljaj visoko!" u zagrebačkom hotelu Zovko, koja je okupila 200 sudionika.

Lilić je dodao da poljoprivreda prije samo pet godina i danas nije ista, jer se puno toga promijenilo u proizvodnji usjeva. Nužna je prilagodba promjenama, istaknuo je parafrazirajući pritom Charlesa Darwina koji je rekao da ne opstaju najjači pripadnici jedne vrste, nego oni koji se najbolje prilagođavaju promjenama.

Soja je nježna biljka koja traži pravodobnu zaštitu

Prvo predavanje održala je Jadranka Aleksić, tehnička menadžerica za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, koja je govorila o problemu suzbijanja korova u soji, budući da se korovi sve više šire. Također, pokazuju rezistentnost na herbicide kojih je sve manje zbog uredbi Europske komisije kojima se mnoge djelatne tvari povlače s tržišta. Često je, k tome, prisutno i oštećenje od herbicida, budući da je soja osjetljiva i svako odstupanje od uputa proizvođača sredstava za zaštitu bilja može uzrokovati fitotoksičan učinak na biljku.

BASF je razvio strategiju suzbijanja korova u soji pa se preporuča tehnologija kombiniranog tretiranja prvo zemljišnim herbicidima, potom suzbijanje korova nakon nicanja soje. Prednost takve strategije je širi spektar djelovanja herbicida i učinkovitije suzbijanje korova, fleksibilnija primjena i manji rizik od pojave fitotoksičnosti.

Frontier® X2 je zemljišni herbicid koji ima izvrstan učinak na uskolisne korove, ali i na širokolisne korove i primjenjuje se u dozi od 1l/ha uz dodatak herbicida s djelatnom tvari metribuzinom (0,4 l/ha). Ima vrlo dobro djelovanje na širokolisne korove, a za razliku od drugih zemljišnih herbicida treba manje oborina za aktivaciju i može duže čekati kišu.

Aleksić ističe: za primjenu herbicida Corum®, obavezno treba pratiti fazu razvoja korova, a ne soje, kako mnogi griješe pa s fleksibilnom primjenom: jednokratno 1,9 l/ha + 1l/ha okvašivača DASH®, ili u split aplikaciji 0,95 l/ha Corum® + 0,5 Dash® i ponovno 0,95 l/ha Corum®+0,5 l/ha Dash®, uz suzbijanje već isklijalih, osigurava se kontrola i naknadnog ponika korova.

Focus® Ultra u dozi od 1,5 l/ha + 1 l/ha okvašivača Dash®, rješava divlji sirak i za sljedeću ratarsku kulturu nakon soje.

Pravovremena zaštita žitarica osigurava više prinose

Robert Bačaj iz tehničke podrške BASF-a istaknuo je da na sjeverozapadu Hrvatske imamo mješovita poljoprivredna gospodarstva, kojima su na raspolaganju i manja pakiranja zaštinih sredstava.

Kao primjer štetnih korova navedeni su poljski mak i osjak koji brzo stvaraju masovnu populaciju na zapuštenom zemljištu. Tu nude rješenje - herbicid Biathlon® 4D, koji suzbija najširi spektar štetnih biljaka, kako kažu, uključujući i one koje drugi herbicidi propuštaju: mrtvu koprivu, kamilicu, mišjakinju, štavelj. To je sredstvo i dobra zaštita od samonikle uljane repice i suncokreta, a bez posljedica za sljedeću kulturu na poljima.

fvbr
BASF je razvio strategiju suzbijanja korova u soji

Zaštita pšenice i ječma od bolesti   

Kako uspješno zaštititi žitarice od bolesti objasnila je BASF-ova Crop Manager za područje Area West Alma Udovčić, koja je istaknula kako je još jesenas detektiran velik potencijal zaraza žitarica od bolesti i kako kvalitetna zaštita podrazumijeva preventivnu zaštitu koja kreće s početkom vlatanja. Preventivna primjena fungicida moguća je jedino ako pratimo i poznajemo ključne razvojne faze pšenice. Svatko tko očekuje visok prinos ne bi smio propustiti zaštititi list zastavicu koji s 2. listom čini 60% prinosa. Fungicid Priaxor® ovisno o roku primjene osigurava siguran i snažan start žitarica štiteći usjev od bolesti te dugo i kvalitetno nalijevanje zrna i visok prinos

Duett® Ultra u kombinaciji s fungicidom Caramba® daje najkvalitetniju zaštitu klasa, a Systiva® kojom se tretira sjeme omogućava zaštitu od samog početka i više fleksibilnosti i sigurnosti u proljeće.

Smanjenje troškova proizvodnje postaje imperativ

Ante Rogić, Sales Manager Hrvatske, sudionicima Agrokonferencije predstavio je specijalnu ponudu BASF-a - cashback, odnosno isplatu 370 kn svakom proizvođaču koji kupi Priaxor® i Biathlon® za površinu od 20 ha. Osim toga, predstavio je i koji popusti i pogodnosti očekuju sve kupce herbicida Corum®. "Uzmite te novce! Zaštitite kvalitetno svoje usjeve i pritom uštedite", poručio je proizvođačima Rogić.

dv
Vjerni korisnik BASF-ovog programa zaštite usjeva

Razgovarali smo i s većim, dugogodišnjim korisnicima proizvoda BASF-a, Dejanom Mendašom, voditeljem ratarstva PZ Velika Pisanica iz Bjelovara i Mihaelom Skenderom iz Nove Ploščice. Mendaš je agronom, čija zadruga obrađuje 480 hektara i ima 20-ak zadrugara, a BASF-ove proizvode uspješno koristi već dugi niz godina na usjevima pšenice, uljane repice...

Skender, pak, ima 80 hektara obradivih površina od čega 35 kukuruza, 30 ha pšenice, a ostatak je grašak i soja te 100 bikova u tovu.

"Zaštitna sredstva igraju važnu ulogu, a BASF ima najširi program dozvoljene zaštite ratarskih kultura", ističe Skender.

Na kraju konferencije BASF je dodijelio 2 litre herbicida Corum® sretnim sudionicima skupa Domagoju Sajkoviću iz Siska, Ivanu Mikleniću iz Kutine te Siniši Hrgoviću iz Slatine.


Tagovi

BASF BASF Agrokonferencija Zagreb Zaštita soje Prilagodba Andrija Lilić Zaštita pšenice Zaštita od korova


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.