Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AquaMax hibridi
  • 30.01.2014. 18:11

Cilj je imati visoke prinose i u stresnim uvjetima

Predavanje u Belom Manastiru jasno je dalo do znanja kakvi se hibridi kukuruza ove i narednih godina moraju sijati Pioneer DuPont predlaže upotrebni optimum AquaMax hibrida

Foto: depositphotos.com, anetkata
  • 1.172
  • 135
  • 0

PR35F38 hibrid rekordnog prinosa, vrlo brzo otpušta vlagu zrna u jesen. Stabljika je srednje visine sa nižim položajem klipa. Klipovi su krupni s vrlo tvrdim zrnom. Najbolje rezultate daje na dobrim tlima. Hibrid koji odlično podnosi sušu i u godinama kad drugi hibridi podbace zbog suše, on odskoči. Stabljika i korijen su vrlo čvrsti. Odlične tolerantnosti na glavne bolesti. Odlične adaptibilnosti na razne klimate, razna tla i uvjete uzgoja. Odlično reagira na stresne uvjete u nicanju. PR35T36 zbog tipa zrna nešto sporije otpušta vlagu iz zrna u jesen. Vrlo je dobre tolerantnosti na sušu. Stabljika je srednje visine sa srednjim položajem klipa. Pogodan za ishranu svinja. No, ova dva hibrida, kaže Romeo Jukić, terenski savjetnik za Baranju tvrtke Pioneer DuPont, jako je teško nabaviti jer ih vole kupovati kombinati.

Kome trebaju ovi kukuruzi, trebaju požuriti s narudžbom. Inače, u predavanju koje je održano u Belom Manastiru, poljoprivrednike je dosta zanimalo što im donosi oznaka Aqua max. Radi se o inovaciji iz DuPont Pioneera, a to su Optimum AQUAmax hibridi. Prednost Optimum AQUAmax hibrida nalazi se u činjenici da znatno bolje podnose stresne uvjete. Stres od suše najbitniji je čimbenik prinosa na 85 posto površina gdje se uzgaja kukuruz. Taj gubitak čini skoro 13 milijardi dolara širom svijeta, što potvrđuje da je nedostatak vlage jedan od prvih razloga gubitka prinosa. DuPont Pioneer već dugi niz godina selekcionira hibride sa tolerantnošću na sušu, a od 2009. godine udvostručuje financijska sredstva te u osam istraživačkih centara u Europi razvija i selekcionira nove konvencionalne hibride za sušne uvjete.

Franjo Tovernić iz Deanovca je pohvalio P9241 u njihovu katalogu, a to je upravo i hibrid s kojim je Jukić i započeo predavanje. To je zuban s rekordnim prinosima zrna. Hibrid koji se može sijati u najranijim rokovima sjetve. Odlikuje ga izniman agronomski paket i odlična tolerantnost na sušu. Po prinosu se može mjeriti s hibridima iz kasnije FAO grupe 300.

"Hibrid P9606 imam već nekoliko godina u preliminarnim pokusima i ove godine ću ga po prvi puta imati na svojim parcelama u širokoj proizvodnji. Zbog ranijeg dozrijevanja ostaje mi dovoljno vremena kako bih nakon skidanja kvalitetno pripremio tlo za jesensku sjetvu", ističe Željko Stjepanović, dugogodišnji korisnik Pioneer hibrida.

Jukić je također bio pohvalan prema tom hibridu, ali je uz to rekao da mu je problem što ga nemaju mnogo za ovu sezonu. No, ističe P9721 kao odličan hibrid s visokim potencijalom rodnosti. Zrno je u tipu zubana, stabljika je srednje visoka s izraženim stay green efektom, a i odlične je tolerantnosti na sušu i temperaturni stres, kakvih je u većini godina na našem području. To je, kako kažu u Pioneeru, hibrid za svaku parcelu. Franjo Bukal iz Međimurja ističe odličnu stabilnost, visoke prinose i nisku vlagu što mu je jako važno.

P0105 je hibrid, što se kaže, za zrno. Milanu Kaladiću iz okolice Virovitice je važno što taj hibrid donosi nisku vlagu u berbi i stabilne prinose što su mu glavni kriteriji. Osim svega ovoga Jukić ističe i njegovu otpornost prema polijeganju. "U sušnim godinama uvjerio sam se da Optimum Aqua Max hibridi imaju očiglednu prednost u odnosu na klasične hibride", govori Jakob Veselinović iz Širokog Polja u Pioneerovom katalogu gdje za taj hibrid piše, "Nova zvijezda koja dolazi. Hibrid s vrlo visokim potencijalom rodnosti u svim uvjetima uzgoja. Zrno je u tipu tvrdog zubana odlične kvalitete. Hibrid koji se može brati u klipu. Stabljika je viša s izraženim stay green efektom pa se može koristiti za spremanje kvalitetne silaže. Tolerantnost na sušu je iznad prosječna. Odlična je adaptabilnost i omogućava uzgoj na području cijele Hrvatske."

Prema njima je broj jedan za silažu pak hibrid P0725 koji je visoko rodan ali traži dobru zemlju. Slijedeći hibrid na kojem se Jukić zadržao je PR38A24 koji je hibrid visokih prinosa zrna odlične kvalitete izuzetnih agronomskih svojstava, a vrlo dobro se prilagođava kako niskim tako i visokim gustoćama sklopa. Odlične rezultate daje na laganijim i propusnijim tlima. Kao hibride koji nikada neće podbaciti Romeo je istaknuo PR37N01, koji je kod poljoprivrednika u Dalju dao preko 14 tona po hektaru, a koji je i inače najrašireniji i najstabilniji hibrid u Hrvatskoj i zbog toga je odličan izbor za svakog farmera. Može se sijati u ranijim rokovima sjetve i u gušćim sklopovima, a poljoprivrednici su nam na predavanju u Belom Manastiru rekli i da vrlo brzo otpušta vlagu u jesen.

Istaknuli su na tom predavanju i da je odličan hibrid za stresne uvjete P0216 kojega imaju u ograničenim količinama. I on je iz kolekcije hibrida koji se ponose Optimum AquaMax tehnologijom. Korijen mu je odlično razvijen i izvrsno podnosi sušu. To je kukuruz koji je tolerantan na brojne bolesti i ima zdravo zrno bez mikotoksina. U FAO 400 ističe se PR36V74 koji je jako rodan, ali ne na pjeskovitim tlima. Zanimljiv je svima onima koje zanima ranije skidanje u jesen. Odličan je silažni kukuruz s visokim učešćem energije u silažnoj masi. Za PR36K67 ističu pak da je pogodan za ishranu svih kategorija stoke, a posebno pogodan za hranidbu mliječnih krava. Radi se o hibridu kojega uzimaju mnogi kombinati i dosta ga je teško nabaviti.

Foto: depositphotos.com, anetkata


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

DuPont Pioneer Kukuruz Stres Našice Beničanci Bokšić Lug Pavlović Jukić Jakob Veselinović Hibridi ExpressSun Milan Kaladić Franjo Tovernić Željko Stjepanović Pioneer DuPont Romeo Jukić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner