Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 18.10.2022. 15:00

Cijenu žitarica diktira prohodnost crnomorskih luka

Bliži se datum do kojega traje sporazum o izvozu žitarica preko Crnog mora. Svako spominjanje tog dokumenta u javnom prostoru utječe na cijene na burzama

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 272
  • 27
  • 0

Cijene žitarica na svjetskom tržištu su pod utjecajem rata u Ukrajini i slobodnih transportnih koridora u Crnom moru. U Europi su one pale pa se tako pšenica u ponedjeljak na pariškom MATIFu prodavala za 348,50 eura po toni, a kukuruz za 340,00 €/t., navodi Agrarheute.

Kada je u pitanju čikaška terminska berza CBoT cijene su porasle zbog straha da bi intenziviranje sukoba između Rusije i Ukrajine moglo poremetiti ukrajinski izvoz preko crnomorskih luka. Cijena pšenice na tržištu budućnosnica iznosila je 320,93 eura po toni. Ugovor za prosinac za kukuruz imao je cijenu od 275,86 €/t. Soja se prodavala za 516,53 eura po toni.

Kretanja cijena pšenice na spot tržištima: 

Najveći utjecaj je imala najava da bi Rusija mogla zaustaviti izvoz preko Crnog mora. To je izazvalo nagli skok cijena prošli tjedan. Izvoz žitarica iz Ukrajine u prvih 17 dana listopada bio je samo 2,4 posto manji nego u istom periodu 2021. godine unatoč zatvaranju nekoliko luka.

Sporazum uskoro istječe

Rusija je u ponedjeljak poručila visokom predstavniku Ujedinjenih naroda da produženje sporazuma ovisi o tome hoće li Zapad olakšati ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva, navodi se u priopćenju ministarstva obrane.

Da će se nastaviti razgovori o produljenju, ali i proširenju ovog dokumenta, kasnije je rekao glasnogovornik UN-a, Stephane Dujarric, navodi Reuters

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kako znamo, dogovor iz srpnja omogućio je izvoz više od 6 milijuna tona žitarica i druge hrane, a ako se ne produlji, mogao bi isteći sljedećeg mjeseca.

Manji izvoz iz Rusije, poplava u Australiji, suša u Argentini

Cijene ruske pšenice su pale zbog problema s izvozom. Prošli tjedan je ova zemlja izvezla oko 910.000 tona žitarica. Ratari su ozime usjeve posijali na 13,8 milijuna hektara, što je manje nego prošle godine u isto vrijeme kada je posijano 14,6 mil. ha. Očekuje se smanjenje površine pod ozimim, u centralnim regijama zbog nedavnih obilnih kiša.

Iduće sezone bit će manje pšenice u Rusiji (Foto: Depositphotos/valio84sl)

Zabrinutost izazivaju i obilne poplave u Australiji u vrijeme kada se približava žetva. Prinos žitarica u Argentini će biti smanjen zbog djelovanja trajne suše i niske temperature koje su utjecale na predstojeću žetvu.

Žitna burza u Buenos Airesu predviđa urod pšenice od samo 16,5 milijuna tona, što je skoro 6 posto manje u odnosu na prethodnu prognozu od 17,5 milijuna tona. U 2021. je ona dostigla rekordnih 23 milijuna tona. Sušni uvjeti negativno djeluju na sjetvu ozime pšenice u SAD i kukuruza u Argentini, što stvara dodatni pritisak na cijene.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijene žitarica Crnomorske luke Ukrajina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.