Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 22.08.2022. 15:00

Cijene žitarica pale za gotovo 30 eura po toni

Cijena pšenice na europskom terminskom tržištu tijekom prošlog tjedna pala je na nešto manje od 314 eura po toni za prvi rujanski ugovor

Foto: Depositphotos/GolubSergei
  • 3.900
  • 247
  • 0

Cijene žitarica prošlog su tjedna pale na najnižu razinu u sedam mjeseci i to za gotovo 30 eura po toni, odnosno za osam posto, piše Agrarheute

Ovaj je trend potaknut rastom izvoza žitarica iz Ukrajine. Naime, od dogovora o koridoru za isporuku, iz te je zemlje otpremljeno više od 622.000 tona što je velik pritisak na globalne cijene žitarica. USDA procjenjuje ukrajinski izvoz za sezonu 2022/23 na 30,4 milijuna tona, što je znatno više u usporedbi sa srpanjskom prognozom kada se govorilo o 22,6 milijuna tona. 

Cijena pšenice na europskom terminskom tržištu tijekom prošlog tjedna pala je na nešto manje od 314 eura po toni za prvi rujanski ugovor.

Na hamburškoj burzi krušna je pšenica u četvrtak koštala 317 eura po toni, a ponude za stočni ječam bile su tel 290 eura po toni. U francuskoj izvoznoj luci Rouen u petak su cijene pšenice iznosile 314 eura po toni, a ječma 272 €/t. 

Osim zbog povećanog crnomorskog izvoza, na ovaj trend utječe i visoka prognoza uroda u Rusiji i Indiji, tvrde analitičari. 

Naime, ruska konzultantska tvrtka SovEcon povisila je svoju prognozu uroda pšenice za ovu, 2022. godinu na 94,7 milijuna tona s prethodno očekivanih 90,9 milijuna tona. 

Rekordno visok prinos ruske pšenice od 4,4 tone po hektaru povećao prognozu uroda

Prognoza je povećana zbog rekordno visokog trenutnog prinosa pšenice u mnogim regijama i boljeg stanja jare nakon kiša koje su padale prethodnih tjedana, priopćili su. 

Pored toga, Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) povećao je prognozu globalne proizvodnje pšenice u sezoni 2022./23. za 8 milijuna tona na 778 milijuna tona.

IGC revidirao globalnu proizvodnju žitarica - pada potrošnja?

Međutim, značajno su snizili prognozu globalne proizvodnje kukuruza, za 10 milijuna tona na 1.179 milijuna tona. Razlog su smanjeni izgledi za žetvu u Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama. 


Tagovi

Cijena žitarica Cijena pšenice Cijena ječma Tržište žitarica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić