Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 30.08.2022. 15:00

Cijene žitarica osciliraju - pšenica 330 eura po toni

Cijene pšenice su u prošlom tjednu prvo porasle za 20 eura po toni, a zatim ponovo pale

Foto: Depositphoto/Fotofabrika
  • 633
  • 81
  • 0

Stanje na tržištu žitarica nikako da se stabilizira, a glavni razlozi za fluktuacije su s jedne strane suša, a s druge povećan izvoz iz Ukrajine.

Cijene pšenice su u prošlom tjednu prvo porasle za 20 eura, a zatim ponovo pale. U petak su rujanski ugovori za ovu žitaricu na tržištu budućnosnica vrijedili 330 eura po toni, što je 15 eura više nego u prethodnom razdoblju. Prosinački ugovori dostigli su 319 eura po toni, navodi Agrarheute

Kada je u pitanju kukuruz, cijene su također oscilirale. Razlog tome je utjecaj suše koja je uzrokovala velike gubitke u proizvodnji i potrebu za uvozom. Europska komisija je u petak drastično korigirala europsku žetvu kukuruza na samo 59,3 milijuna tona i istovremeno povećala predviđanja za uvoz na 20 milijuna tona.

Još manji izgledi za prinos ljetnih usjeva - suša i na jesen

Cijene budućnosnica za novi urod kukuruza (studeni) u petak su i dalje bile samo 316 eura po toni.

Pšenica je u Hamburgu u petak prodavana za 330 eura po toni, a za kasnije termine je ponuđeno 335 €/t. Ječam je dostigao iznos od 297 €/t, a krušna raž 305 eura po toni.

Jučer je na pariškoj burzi pšenica prodavana za 330€/t. 

Suša smanjila žetvu i izvoz iz Europe

Kada je riječ o izvozu pšenice, Europska komisija prognozira količinu od 36 milijuna tona, a očekuje se da će biti izvezeno i oko 9,9 mil. t ječma, dok će uvoz kukuruza biti povećan na 20 milijuna tona.

Od 1. srpnja do 21. kolovoza europske zemlje izvezle su oko 3,88 milijuna tona pšenice što je 287.000 tona manje nego prošle godine. Francuska je najveći pojedinačni izvoznik te žitarice s više od 1,61 milijuna tona, a na drugom mjestu je rumunjska crnomorska regija s izvozom od 859.000 tona.

Poljska je već izvezla 542.000 tona pšenice trećim zemljama, a Bugarska 478.000 t. U njemačkim izvoznim lukama utovareno samo 109.000 t, a glavni kupci su Alžir i Maroko.

Do 21. kolovoza Europa je izvezla samo 1,39 mil. tona stočnog ječma. Prednjačila je Njemačka s 462.000 tona, a slijede ju Francuska s 437.000 i Rumunjska s 437.000 tona. Do sada su glavni kupci bili Saudijska Arabija, Kina, Iran i Jordan.

Uvoz kukuruza iznosio je 3,2 milijuna tona, a najveći kupci su Španjolska, Portugal i Italija. Glavni dobavljači su Brazil i Ukrajina.


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Trgovanje žitarica Cijene žitarica Cijena pšenice Kukuruz Pšenica Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer