Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 28.04.2023. 18:00

Cijene žitarica i uljarica i dalje padaju

Mnogobrojne vijesti koje su objavljene ovaj tjedan su utjecale na stanje na tržištu i to s obje strane oceana

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 3.177
  • 160
  • 0

Protekli tjedan su obilježile niže cijene žitarica. U Europskoj uniji je slabiji izvoz pšenice, Rusi otvaraju izvoznu luku u Baltičkom moru, objavljene su prognoze Europske komisije za narednu sezonu i konačne zaliha žitarica i uljane repice. Sve su ovo vijesti koje diktiraju stanje na tržištu.

Niže cijene s obje strane oceana

Cijena pšenice na pariškom Matifu je u svibanjskim ugovorima pala za na 239 eura/t, a predviđa se da će nastaviti blagi pad. Komisija je smanjila prognozu izvoza krušne pšenice za sezonu 2022./23. za milijun tona na 31 mil. t. Istovremeno su zalihe povećane za 1,5 mil. t na 18,6 mil. t, dok je obujam uvoza povećan za 0,5 mil. t na 8 mil. t zbog velikog uvoza iz Ukrajine.

Nova žetva se procjenjuje na 238 eura/t. Očekuje se pad proizvodnje krušne pšenice za 0,7 mil. t na 130,2 mil. t, ječma za 2 mil. t na 52,2 mil. t. Proizvodnja u Australiji se procjenjuje na 29 mil. t u sezoni 2023/24, što je 10 mil. t manje nego prethodne godine.

U Kanadi se očekuje da će za žetvu dostići najveće površine pod pšenicom u posljednjih 22 godine. Rusija je otvorila izvoznu luku u blizini Sankt Peterburga, za koju se očekuje da će do sljedeće godine povećati svoj izvozni kapacitet za 4 mil. t godišnje.

Za tonu kukuruza je trebalo izdvojiti 235 eura. U srijedu je naglo pala cijena uljane repice za 14,25 eura/t na 443 eura/t, a pad je nastavljen pa je u petak došla na 434 eura/t. Posljedica je to pada cijene palminog ulja u Maleziji i slabe kineske potražnje za sojom. Žetva uljane repice u Europi bit će veća za 200.000 tona i iznositi 20 mil. t. Zalihe u EU će se povećati za 333 tisuće tona na 833 tisuće tona.

Na čikaškom CBoT-u cijena pšenice pada i iznosi 204,84 eura/t, kao i kukuruza za čiju tonu je trebalo izdvojiti 223,85 eura. Cijena zrna soje bila je 475,41 euro/t.


Tagovi

MATIF CBoT Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad imaš berač koji bere red po red, imaš i muža koji cijelu jesen nije doma
🤷‍♀️