• Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 18.06.2015. 10:20

Cijene žitarica diktiraju Amerikanci?

Cijene pšenice prošlog tjedna u velikoj mjeri kreiralo je američko tržište, preplašeno nepovoljnih vremenskih uvjeta u svojim ključnim regijama

Foto: depositphotos.com/budabar
  • 1.033
  • 127
  • 0

Vremenske neprilike prošloga tjedna uzburkale su osjetljivo stanje na svjetskom tržištu žitarica i uljarica. Vlažno vrijeme u SAD-u bio je jedan od glavnih pokretača panike koja je vladala oko kvalitete ovogodišnje pšenice. Također, nepovoljni uvjeti utjecali su na odgodu sjetve kukuruza i soje, što bi moglo rezultirati manjim brojem zasađenih površina.

Prognoze najavljuju da će svjetska proizvodnja pšenice porasti za 2.6 milijuna tona u sezoni 2015./2016, odnosno dostići će količinu od 721 milijun tona. Isto tako, pretpostavlja se da će doći i do povećanja ukupne EU proizvodnje za 0.4 milijuna tona.

Buđenje Egipta i zaostanak Britanije

Egipat kao najveći svjetski uvoznik pšenice, vraća se na tržište nakon što je, ranije nego obično, njihovo Ministarstvo opskrbe najavilo završetak kupovine sirovina iz domaćih resursa i prelazak na inozemna. Za sada se očekuje da će Egipat najveći dio pšenice nabaviti od Rusije. Svjetsko tržište za to vrijeme s pozornošću motri postupke Egipta, koji kao veliki kupac djeluje i kao indikator visine cijena te utjecati na buduće iznose cijena.

Malo sjevernije pak, u Velikoj Britaniji očekuje se da postavljeni izvozni ciljevi žitarica ipak neće biti ispunjeni. To bi vrlo lako moglo dovesti do gomilanja zaliha iz prethodne sezone, budući da napredak u izvozu Britanije već nekoliko godina izostaje.

Globalni suficit uljarica

U svom mjesečnom izvješću, Američko Ministarstvo poljoprivrede ublažilo je svoje prognoze o proizvodnji uljarica za gotovo 2 milijuna tona. Ipak, još je uvijek projektiran globalni suficit u sezoni 2015./2016. za 10 milijuna tona.

Naime, izgledi za proizvodnju uljane repice u suprotnosti su s predviđanjima za soju, što bi moglo dovesti do cjenovne dominacije uljane repice. Očekuje se da će u sezoni 2015./2016. doći do najniže razine u proizvodnji uljane repice u posljednje tri godine (69 milijuna tona u sezoni 2014./2015. u usporedbi s 65.8 milijuna tona u sezoni 2015./2016.).

Suša koja vlada u Kanadi, Australiji i EU su navodi se kao ključni pokretač ovakvoga stanja.

Cijene uvjetuju Amerikanci

Cijene pšenice prošlog tjedna u velikoj mjeri kreiralo je američko tržište, preplašeno nepovoljnih vremenskih uvjeta u svojim ključnim regijama.

Budućnosnice pšenice prošli su tjedan dobro započele sa cijenom od 132 funte/tona, dok im vrijednost nije pala krajem tjedna na iznos od 123 funte/tona u petak. Slično je i s drugim kulturama.

Tako je vrijednost tone kukuruza završila s iznosom od 145.47 dolara na čikaškoj burzi te 163.50 eura na pariškoj. Vrijednost tone soje također je doživjela pad te je na čikaškoj burzi u prošli petak (13. lipnja) iznosila 332.22 dolara, dok je uljana repica na pariškoj burzi postigla vrijednost 376 eura za tonu.

Foto: depositphotos.com/budabar


Tagovi

Svjetsko tržište žitarica i uljarica Europska unija SAD Američki kontinent Cijene uljarica Cijene žitarica Rusija Izvoz pšenice Kretanje cijena


Autorica

Marina Bošnjak

Marina Bošnjak

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi