Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 10.04.2022. 07:30

Cijene žitarica blago padaju, a i zalihe - što se događa na tržištu?

Cijene na svjetskim burzama variraju što dodatno rezultira neizvjesnošću među poljoprivrednim proizvođačima i trgovcima. Rast cijena troškova, problemi s logistikom i nedostatak sirovina samo su neki od uzroka brzih promjena

Foto: Depositphoto/jovanjaric
  • 5.505
  • 293
  • 0

Cijena pšenice na pariškom MATIF-u ovaj je tjedan blago pala, za 0,1 posto. Svibanjski ugovor donio je pad za 0,14 posto, odnosno 364 eura po toni, a na godišnjoj razini kotacije su porasle za 71,1 posto. Kada je riječ o kukuruzu, u lipanjskom ugovoru, pala je za 0,78 posto i iznosila 319,50 eura po toni, a u odnosu na prošlu godinu, porasla je za 47,2 posto. Preostale cijene žitarica na svjetskim burzama završene su blagim padom, analizira Farmer

Na čikaškoj burzi CBOT cijena pšenice u svibanjskom ugovoru pala je za 0,6 posto i košta 381,49 dolara po toni. U odnosu na prošlu godinu kotacije su porasle za 69,5 posto. Cijena kukuruza u ugovoru za isporuku u svibnju pala je 0,43 posto, na 297,82 eura po toni, a godišnje povećanje je 35,0 posto.

Neizvjesnost na globalnom tržištu

Cijene na svjetskim burzama variraju što dodatno rezultira neizvjesnošću među poljoprivrednim proizvođačima i trgovcima. Rast cijena troškova, problemi s logistikom i nedostatak sirovina samo su neki od uzroka brzih promjena, navodi Agrarheute.

Iznenadilo je i izvješće Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA) o očekivanoj sjetvi. Naime, američki poljoprivrednici planiraju posijati 1,0 milijuna hektara manje kukuruza, dok su površine pod sojom bile su za 0,89 milijuna hektara veće od trgovinskih procjena. Ukupna površina pod kukuruzom i sojom iznosila je 73 milijuna hektara.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Izvještaj o zalihama žitarica pokazao je manje od očekivanih za kukuruz, više soje, a postojeće zalihe pšenice bile su znatno manje od prognoziranih. 

Zalihe se smanjuju (Foto: Depositphoto/budabar)

Trenutno su svjetske rezerve pšenice dovoljne za dva i pol mjeseca što je najniža razina u posljednjih 14 godina. Podaci USDA navode da ove kalkulacije izostavljaju Kinu koja skladišti polovinu globalnih zaliha te žitarice, a izvozi zanemarljivo male količine.

Rat u Ukrajini može dovesti do nestašice te žitarice na svjetskom tržištu ako u SAD i Europi ne bude postignut rekordan urod.

USDA je kontaktirala skoro 78.000 uzgajivača u prva dva tjedna ožujka radi izvješća. Poljoprivrednici su rekli da će smanjiti sjetvu proljetne pšenice za dva posto na 4,5 milijuna hektara. Oko 69 posto površina pod ozimom, u središnjim i južnim ravnicama i na sjeverozapadu Pacifika, pogođeno je različitim stupnjem suše.

Ukrajina ima ogromne logističke probleme

U Ukrajini, na zapadnoj granici, željeznice imaju problema s nabavom transportnih vagona za žitarice. Trgovci traže alternativne izvozne rute nakon blokade crnomorskih luka. Otvoreno je 12 željezničkih terminala za trgovce, ali je transport usporen. Troškovi isporuke ukrajinske pšenice u rumunjsku luku Konstanca kretali su se od 120 do 150 eura po toni za razliku od 40 eura koliko su bili prije sukoba.

EU zatvara svoje luke i ceste za Rusiju i Bjelorusiju? Ukrajina želi povećati izvoz

Cijene ukrajinske pšenice su pod pritiskom nedostatka trgovine i velikih preostalih zaliha. Prošli tjedan vrijednosti ponude stočnog ječma porasle su u prosjeku za 5 dolara po toni na 375 do 405 $/t, dok su ponude za ukrajinsku pšenicu sa 12,5 i 11,5 posto proteina pale za 20 do 25 $/t na 415 do 435 i 405 do 425 $/t. Cijene za novu smanjene su za 10 do 30 $/t na 360 do 390 i 350 do 385 $/t za žetvu u periodu srpanj i kolovoz. 


Tagovi

Cijene žitarica Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Ukrajinska kriza Zalihe žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰