Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 18.12.2015. 07:20

Cijene soje niže unatoč manjoj proizvodnji

Smanjene su procjene za globalnu proizvodnju soje. Unatoč tome, cijene padaju zbog velikih količina argentinskih zaliha.

Foto: pixabay.com, Izvor podataka
  • 512
  • 51
  • 0

Smanjene su procjene za globalnu proizvodnju soje. Unatoč tome, cijene padaju zbog velikih količina argentinskih zaliha. Zalihe palminog ulja u Maleziji dosegnule su rekord na kraju studenog, što je na naki način ublažilo pad izvoza.

Cijene uljarica pale

Nedavno stanje na tržištu koje je podupiralo cijene uljarica u zadnjim tjednima, sada se preokrenulo. Unatoč smanjenju procjena globalne proizvodnje, cijene su pale zbog loših vijesti iz južne Amerike. U svojoj zadnjoj dopuni, američko Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je stavove i ispravilo situaciju na tržištu sa malom redukcijom procjene sveukupne godišnje proizvodnje soje. Predviđa se da će područje u SAD-u pod sojom biti manje u 2016/17.

Veće zalihe soje iz Argentine

No, prognoze za globalnu trgovinu su povećane za 0.5Mt naspram studenog, slijedeći očekivanja većih zaliha iz Argentine nakon nedavnih predsjedničkih izbora. Ako se ostvari, argentinski izvoz od 11.25Mt soje bio bi najveći u šest godina.

I dok smo svjedočili padu na međunarodnim tržištima budućnosnica uljarica, padovi na engleskom tržištu nisu bili tako drastični. Relativna snaga eura naspram funte zaštitila je engleska tržišta. Kako je tržišna aktivnost sada nešto smanjena, valuta je postala jedna od glavnih točaka zaštite za engleska tržišta.

Rekordne zalihe palminog ulja

Zalihe palminog ulja u Maleziji dosegnule su rekord na kraju studenog, na 2.91Mt, za 3% više nego prošlog mjeseca, prema podacima Malezijskog odbora za palmino ulje. Unatoč nižoj proizvodnji u studenom, zbog velikih zaliha, redukcija izvoza zbog povećane globalne kompeticije na tržištu biljnih ulja nije se toliko osjetila.

Prvih 10 dana u prosincu, izvoz palminog ulja iz Malezije pao je za 36% na 280Kt, u usporedbi sa studenim.

Foto: pixabay.com, Izvor podataka: HGCA


Tagovi

Svjetsko tržište uljarica Argentina Cijene uljarica Proizvodnja soje Snaga eura Palmino ulje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!