Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište
  • 02.03.2019. 18:00

Cijene ruske pšenice prvi put pale nakon tromjesečnog rasta

Nakon višemjesečnog rasta koji je počeo još u studenom 2018. godine, izvozne cijene ruske pšenice zabilježile su pad. Ukrajinski poljoprivredni proizvodi osvojili 85 novih tržišta. S druge strane, Kazahstan je polako počeo povećavati izvoz pšenice.

Foto: Pixabay / Barescar90
  • 411
  • 28
  • 0

Cijene ruske pšenice su po prvi put zabilježile pad, još od studenog 2018. godine, jer je ruska pšenica postala nekonkurentna na međunarodnom tržištu. Cijene ruske pšenice zatvorile su prošli tjedan padom od 4 do 6 dolara po metričkoj toni. Kako prenosi UkrAgroConsult, trgovci su bili primorani smanjiti cijene da bi nekako parirali drugim izvoznicima. Prema pojedinim podacima izvoz žitarica i proizvoda od žitarica je do 12. veljače 2019. iznosio 38,2 milijuna tona. To je za 1% više nego prije godinu dana. Od te količine je najviše izvezeno pšenice i to 28,2 megatona, što je za 8% više nego lani.

Ukrajinski poljoprivredni proizvodi osvojili nova tržišta

Ukrajinski poljoprivrednici su u 2018. godini značajno proširili izvoz poljoprivrednih proizvoda, ušavši na 85 novih tržišta. Kako je izvijestila Državna služba za sigurnost hrane i zaštitu potrošača (SSUFSCP), zbog visokog obima trgovine u posljednjih deset godina ukrajinski izvoz je uspio ostvariti napredak u izvozu proizvoda životinjskog porijekla za određeni broj robnih artikala. I prošle godine je došlo do širenja izvoza i povećanja broja poduzeća ovlaštenih za izvoz prehrambenih proizvoda životinjskog porijekla, naglasio je šef SSUFSCP Vladimir Lapa.

Prošle godine, Ukrajina je ušla na tržišta sljedećih zemalja: Srbije (s jajima i proizvodima od jaja); Albanije (s mesom peradi); Gane (s mesom peradi); Sjeverne Makedonije (s mliječnim proizvodima i hranom za životinje); Maroka (s mesom peradi i proizvodima od jaja); Ujedinjenih Arapskih Emirata (sa živim ovcama i kozama, pilićima, kokošima, kao i s jajima); Tadžikistana (s mesom i mliječnim proizvodima, ribom, ribljim proizvodima, sirovinama životinjskog porijekla i hranom biljnog porijekla); Tunisa (s mesom peradi); Turske (sa svježim i smrznutim goveđim mesom u polutkama); Crne Gore (s jajima i proizvodi od jaja), kao i na tržište još 75 drugih zemalja.

306 ukrajinskih tvrtki ima pravo na izvoz u  EU

Treba reći i to da 306 ukrajinskih tvrtki ima pravo na izvoz u zemlje Europske unije, uključujući 126 proizvođača prehrambenih proizvoda (meso peradi, riba, med, jaja, mliječni proizvodi). U 2018. godini je odobreno 20 međunarodnih izvoznih certifikata i 24 uvozna certifikata za životinje i životinjske proizvode. Širenje ukrajinskih izvoznih zaliha obuhvatilo je 21 zemlju u kojoj se proizvodi i prerađuje meso peradi.

Kazahstan planira ove godine izvesti devet milijuna tona žitarica i brašna, kao i povećati izvoz pšenice u Kinu na milijun tona u 2020. godini. Ta zemlja je u Kinu izvezla 2017. godine 307 tisuća tona pšenice, a lani je taj izvoz dostigao 560 tisuća tona. U međuvremenu Gruzija je također pokazala zanimanje za uvoz pšenice iz Kazahstana. Predsjednik Udruženja uvoznika žitarica u Gruziji, Levan Silagava, istaknuo je da ta zemlja trenutno pregovara o načinima povećanja izvoza pšenice. Osim u Kinu i Gruziju Kazahstan je povećao izvoz pšenice i u Afganistan, Iran, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Na kraju treba napomenuti da su Afganistan i Uzbekistan glavne izvozne destinacije u regiji uzimajući 50% obujma kazahstanskog izvoza pšenice.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Cijene kukuruza Cijene pšenice Brašno Rusija Ukrajina Meso Perad Kazahstan Kina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dvanaestero nastavnika i istraživača partnerskog Sveučilišta prirodnih znanosti "Kralj Mihael I." iz Temišvara u Rumunjskoj posjetilo je Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek putem Erasmus+ mobilnosti ovaj tjedan. Djelatnici Fakulteta i... Više [+]