Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 23.06.2022. 18:00

Cijene pšenice padaju: Za novu žetvu smanjene za 16 eura/t

Mogućnost otvaranja koridora iz crnomorskih luka i rekordna ruska žetva smanjuju cijene žitarica.

Foto: Depositphotos/Andrew_shots
  • 7.115
  • 813
  • 0

Cijene pšenice nastavljaju padati, a ovoga puta analitičari uzrok vide u najavljenom izvozu iz Ukrajine i visokim prinosima u Rusiji. Ovome treba dodati strah od recesije i očekivanja od žetve u Europi i SAD, piše Agrarheute

Za novu žetvu u Europi cijene su smanjene za 16 eura i iznose 372,50 eura/t, dok je na čikaškoj burzi ona pala za 5,7 posto i dostigla najniži nivo u posljednja dva i pol mjeseca.

Otvaranje crnomorskih luka

Dodatnom padu su doprinijele najave o mogućem izvozu ukrajinskih zaliha za koje koje iz EU i SAD-a stižu privremena skladišta, ali i najavljeni pregovori oko izvoza preko Crnog mora. Delegacija Turske je u Moskvi i pokušava se postići dogovor o sigurnim morskim koridorima kako bi žitarice iz ukrajinskih luka bilo transportirane. Ove planove potvrdila je ruska novinska agencija TASS, a Ujedinjeni narodi su pozvali Rusiju, Ukrajinu i Tursku da se dogovore oko ruta. Sastanak bi se trebao održati tijekom sljedećeg tjedna u Istanbulu uz sudjelovanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

Očekuje se dogovor o otvaranju tri koridora iz crnomorske luke Odesa što bi omogućilo prijevoz ukrajinskih i ruskih poljoprivrednih proizvoda.

Ukrajinski silosi su puni (Foto: Depositphotos/artiemedvedev)

I Ukrajina i Rusija postavile su uvjete pristajanja na ovakav plan. Dok Rusija traži ukidanje nekih sankcija kako bi olakšala izvoz žitarica i gnojiva, Ukrajina trži sigurnosne garancije za svoje luke.

Rekordna ruska žetva

Istovremeno, u Rusiji ove godine očekuju rekordne prinose žitarica. Ova zemlja je najveći svjetski izvoznik pšenice i veliki proizvođač ječma. Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima očekuju se da će žetva donijeti vrlo visoke prinose, a pšenica ostvariti rekordan urod.

Poljoprivredna konzultantska kuća Sovecon priopćila je u utorak da je podigla svoju prognozu za žetvu pšenice u 2022. za 0,6 milijuna tona na novi rekord od 89,2 milijuna tona. Ovaj broj je i veći od prognoziranog u svibnju, kada se govorilo o 87 milijuna tona

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Procjene prinosa ukazuju da će ovo biti izuzetno dobra godina. Analitičari su povećali procjenu za posijane površine jare sa 12,10 na 12,65 milijuna hektara, a prognoza prinosa poboljšala se u regiji Volge i Urala.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Pšenica Žetva žitarica Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]