Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 08.04.2022. 07:30

Cijene gnojiva ostat će visoke - čeka nas nestašica hrane?

Ove bi godine poljoprivrednici mogli kupovati manje gnojiva jer strahuju da cijene žitarica neće moći pokriti troškove proizvodnje

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.715
  • 477
  • 0

Cijene gnojiva će u 2022. godini ostati vrlo visoke što će imati velike posljedice na usjeve, novu žetvu i globalnu opskrbu hranom, navodi Agrarheute. Uz to se, kako znamo, europski poljoprivrednici suočavaju i s povećanjem troškova stočne hrane, goriva i drugih roba.

Cijene prirodnog plina koji se koristi u proizvodnji gnojiva diktirat će daljnji rast cijena u toku vegetacije. To bi u ovoj godini moglo dovesti do njihove manje kupovine jer poljoprivrednici strahuju da vrijednost žitarica neće moći pokriti troškove proizvodnje. Zbog toga će prinosi biti manji.

Čeka nas nedostatak gnojiva i nestašica hrane?

Svein Tore Holsether, direktor međunarodne tvrtke Yara International koja posluje u više od 60 zemalja, a za svoju su proizvodnju velike količine sirovina kupovali u Rusiji, ističe da su cijene gnojiva bile vrlo visoke i prije rata u Ukrajini, upravo zbog situacije s plinom. 

"Polovina svjetske populacije dobiva hranu kao rezultat primjene gnojiva i ako se ona ne budu primjenjivala, za neke će usjeve prinos pasti za 50 posto", rekao je u intervjuu za BBC. Istaknuo je da oko četvrtine ključnih nutrijenata koji se koriste u europskoj proizvodnji hrane dolazi iz Rusije i da kompanija pokušava pronaći dodatne izvore, ali je to teško zbog kratkih rokova.

"Za mene nije pitanje idemo li u globalnu krizu hrane, već koliko će kriza biti velika", dodao je. 

Yara je velike količine sirovina kupovala u Rusiji (Foto: Depositphotos/chungking)

Također, za proizvodnju amonijaka potrebne su ogromne količine prirodnog plina, ključnog sastojka dušičnog gnojiva. Yara se oslanjala na ruski plin za svoja europska postrojenja, a prošle godine je bila primorana privremeno obustaviti proizvodnju oko 40 posto svojih kapaciteta u Europi zbog poskupljenja. U toj tvrtki svakodnevno procjenjuju kako održati opskrbu i prerano je reći bi li moglo biti još reduciranja proizvodnje.

SAD i Njemačka bilježe rekorde

Cijene nekih mineralnih gnoiva u SAD su krajem ožujka dostigle nove rekorde. Naglo su porasle one za diamonijev fosfat (DAP) i ureu. Za DAP su u ožujku bile 16 posto veće u odnosu na veljaču i imale prosječnu cijenu od 1.014 dolara po toni što je u SAD-u najviša razina u povijesti.

Urea je porasla za 10 posto na mjesečnom nivou, a tona je prosječno koštala 976 dolara što je najviša razina svih vremena.

U Njemačkoj su cijene gnojiva na spot tržištu za kalcij amonij nitrat (KAS) blago pale na prijelazu mjeseca na 918 eura po toni. Urea ostaje na izuzetno visokih 1.285 eura, a za DAP su porasle na skoro 1.000 eura po toni. Nedavno su poskupjela i kalijeva na skoro 490 eura po toni.


Tagovi

Yara International Njemačka Urea Rekord Troškovi Cijena gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)