Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Soja
  • 03.10.2018. 07:20

Cijena soje mogla bi biti oko tri kune za kilogram?

Uobičajeno, soja prelazi preko četiri tone, ali ove godine led je napravio svoje. Mnogi govore da je ona ratarska kultura budućnosti, jer stabilna je kada je riječ o cijeni i otkup je siguran, ističe Ivan Kmetić iz Alilovaca.

Foto: Youtube/screenshot
  • 4.905
  • 281
  • 0

S obzirom na isplativost proizvodnje, soja doživljava ekspanziju na hrvatskim poljima. Prema riječima Ivana Kmetića, mladog poljoprivrednika iz Alilovaca, koji pod sojom ima šest hektara, početak godine za ovu kulturu je bio odličan. 

"U samoj sjetvi je bilo jako vruće, soja je nicala već pet dana poslije sjetve. Zemlja je bila topla, bilo je dosta vlage, soja je bila odlična kada je riječ o mahunama, ali unazad tri tjedna došlo je tu neko nevrijeme i led je "potukao" do 30% prinosa. To je uobičajeno kod nas. Soja je bila taman zrela, mahune su krhke i pucale su. Nju oštetiti može i malo jača kiša, a kamoli ne led, ali problema sa sušom i bolestima ove godine nije bilo", rekao je Ivan Kmetić. 

Šuška se da će cijena biti oko tri kune za kilogram?

Ove godine, Ivan očekuje urod od tri tone po hektaru

"Uobičajeno, soja prelazi preko četiri tone, ali ove godine led je napravio svoje. Mnogi govore da je ona ratarska kultura budućnosti, jer stabilna je kada je riječ o cijeni i otkup je siguran", ističe Kmetić. Ovogodišnja otkupna cijena kilograma soje za sada još nije poznata.   

"Neki otkupljivači govore da bi kilogram mogao biti oko tri kune. To je dobra cijena, čak bih rekao i predobra. Priča se da su susjedne zemlje stradale od suše pa da će zato biti dobra cijena, ali dok ne napravimo obračun ništa ne znamo", priča Kmetić. 

Soja ostavlja bogatu zemlju iza sebe

Gotovo sve ratarske kulture ove se sezone beru nešto ranije no inače.

"Nama to definitivno odgovara. Bolje nam je da to dođe prije te da se žetva ne uvlači u zimu", otkriva Kmetić. Soja je, uz bojne prednosti s cijenom i otkupom, odlična i kao pretkultura u plodoredu.  

"Ostavlja dosta bogatu zemlju iza sebe. Poslije nje većinom sijemo pšenicu, ne izvuče zemlju ostane hraniva. Kukuruz primjerice iscrpi zemlju i poslije njega tlo treba dobro zagnojiti, dok je soja sama po sebi gnojivo", rekao je Kmetić. 

Kmetići imaju i go grla goveda

Ivanova obitelj bavi se poljoprivredom u tri naraštaja. Obrađuju 65 hektara pod ratarskim kulturama, a uz to imaju i 60 grla goveda, od čega je 30 muznih krava, a ostatak su pomladak i bikovi. 

"Imamo zaokruženu proizvodnju i mi se nadamo da je to budućnost poljoprivrede. Tu smo ostali i time se planiramo baviti. Za sada uspijevamo sve to raditi, a nadalje ćemo vidjeti kako će biti", rekao je za kraj Kmetić.   

Globalno tržište soje procjenjuje se na 340 milijuna tona godišnje proizvodnje, a u njoj dominiraju zemlje američkih kontinenata. Sjedinjene Američke Države su najveći proizvođač soje koji zadovoljava 34% svjetske potražnje za tom kulturom.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Proizvodnja Urod Cijena


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰