Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 29.08.2014. 17:40

Cijena rekordnog uroda repe pala s 300 na 240 kn!

Kako su u 2014. ušli s proizvodnom cijenom mnogo višom od one koju mogu postići na tržištu, virovitički Viro i županjska Sladorana primorani su smanjiti otkupnu cijenu ovogodišnjeg roda šećerne repe, i to s predviđenih 300 na 240 kuna, odnosno za 20 posto.

Foto: depositphotos.com
  • 620
  • 77
  • 0

Dok neki, poput vinogradara, muku muče s bolestima vinove loze uslijed učestalih oborina i prevelike vlage, proizvođačima šećerne repe, ova godina, čini se, biti će jedna od boljih. Previše kiše i vlage u zemlji šećernoj repi nisu naštetile nimalo. Čak štoviše, moglo bi se reći kako su joj iznimno pogodovale pa proizvođači očekuju rekordne prinose.

"Nadamo se i očekujemo da ćemo na određenim parcelama zabilježiti rekordne prinose. Ovo je dobra godina za šećernu repu. U pojedinim razdobljima je čak bilo i više oborina nego što je bilo potrebno, ali ključno je da je u fazi formiranja korijena bila zadovoljavajuća količina oborina. Za sadržaj šećera je još rano progonozirati, ali prve procjene govore da će biti iznad naših očekivanja", kaže Ivo Rešić iz županjske Sladorane, dodajući kako će digestija u konačnici svakako ovisiti o broju sunčanih dana do trenutka vađenja repe.

Urod dobar - ali otkupna cijena pada

"Ukoliko bude dostatan broj sunčanih dana, trebalo bi doći do jake akumulacije šećera uz pretpostavku da list ostane zdrav i da ga se sačuva od cerkospore", mišljenja je Rešić.

S druge strane stižu međutim nepovoljne vijesti. Kako su u 2014. ušli s proizvodnom cijenom mnogo višom od one koju mogu postići na tržištu, virovitički Viro i županjska Sladorana primorani su smanjiti otkupnu cijenu ovogodišnjeg roda šećerne repe, i to s predviđenih 300 na 240 kuna, odnosno za 20 %.

Upravo za toliko bi ove godine u postotku trebali biti veći prinosi tako da u Sladorani računaju kako proizvođači i neće puno izgubiti te podsjećaju kako je Sladorana do sada uvijek bila korektna prema svojim kooperantima. "Tako je prije tri godine, navodi Rešić, uslijed povoljne cijene šećera, ugovorenu cijenu podigla za 20 posto, u vrijeme suša isplatila je naknadu kooperantima, a i prebacila je na sebe i sve troškove otkupa, kontrole i utovara šećerne repe."

"Prvi listopada isplatili bi prvu trećinu prihoda, bez obzira je li repa izvađena ili nije, drugu trećinu oko 20. prosinca, a zadnju trećinu u siječnju 2015. godine. Mislimo da će to biti kolika tolika pomoć proizvođačima da u vrijeme kada nemaju drugih prihoda, dobiju nešto novca", kaže Ivo Rešić govoreći o dinamici isplate za šećermu repu.

Poslovati bez gubitka - preko leđa proizvođača

Međutim, bez obzira na dobre namjere i odnose Sladorane s kooperantima, dobar dio proizvođača zasigurno neće biti zadovoljan činjenicom da će im repa biti plaćena po nižoj otkupnoj cijeni od one s kojom su računali u već stvorenim kalkulacijama. Naime, nerijetko se sa terena mogu čuti prigovori kako su u konačnici uvijek proizvođači ti koji "izvuku deblji kraj", dok se otkupljivači uvijek u pravilu namire i čine sve kako ne bi poslovali s gubitkom.

Problem je što se iz situacije "poslovati bez gubitka", tvornice "vade" preko leđa proizvođača koji u konačnici i nemaju previše izbora. Kao najrealnija opcija ostaje im pomiriti se s novonastalom situacijom i nadati se kako će iduća godina u pogledu otkupne cijene biti bolja. Ukoliko tada dakako ne podbaci prinos ili se dogodi nešto treće, po njih loše.

"Već 21 godinu proizvodim šećernu repu i ne namjeravam odustati jer je to uvijek bila kultura koja donosi prihod. No, neki razmišljaju o odustajanju i sadašnja situacija će se sigurno odraziti na ugovaranje na proljeće. Bolje da su nam sada rekli što nas očekuje nego da smo predali repu, a da nam poslije kažu kako više ne trebaju", mišljenja je Ceranac Mirko Bošković. Uvjeren je kako tako razmišlja i većina drugih proizvođača. A što u stvari misle doznat će čim započne ugovaranje sjetve za iduću godinu.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Prinosi Rekordna godina Suša Naknada Padaline Isplata Otkupna cijena Sladorana Kalkulacija Kooperanti Proizvođači Ivo Rešić Cerkospora Proizvodna cijena Mirko Bošković Ugvaranje sjetve Prihod


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije