Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Špekulacije o cijeni pšenice
  • 20.02.2014. 13:00

Cijena pšenice niža nego prošle godine?

Cijena pšenice mogla bi biti niža u odnosu na prošlu godinu, kako zasad pokazuje statistika - no nedostaju faktori poput količine pšenice na tržištu, ali i njene kvalitete

Foto: depositphotos.com
  • 1.439
  • 236
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede su proteklih dana održane dvije sjednice Stručnih savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi žitarica i uljarica na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektorima. Tako je održan i sastanak s HŽ Cargom po pitanju troškova prijevoza na kojem je istaknuto kako su otvoreni za suradnju i pojedinačne razgovore.

U radu Savjeta za žitarice i uljarice sudjeluju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivredne savjetodavne službe, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Poljoprivrednog instituta Osijek, GIU Hrvatsko sjeme te tvrtki Agrokor d.d., Žito d.o.o., Granolio d.d., Čakovečki mlinovi d.d., Žito zajednica d.o.o. i Podravka d.d., Zvijezda d.d. i Tvornica ulja Čepin.

Vezano na standarde otkupa i zavisne troškove, odlučeno je da se oni neće definirati podzakonskim aktima, već će se u oba sektora pristupiti izradi Kodeksa koji bi dao preporuke za jedinstveni pristup svih uključenih, s ciljem ujednačavanja uvjeta na tržištu i konkurentnijih uvjeta rada.

Ponovno su pozvani proizvođači na organizaciju i traženje održavanja sastanka/predavanja od strane Ministarstva poljoprivrede na temu sheme udruživanja ili osnivanja proizvođačkih organizacija i grupa, kako bi što bolje iskoristili sredstva EU ali i ostvarili bolju poziciju.

Cijena pšenice u padu

Važno je istaknuti da je veleprodajna cijena pšenice u siječnju bila za 4,4 posto viša od one iz prosinca i iznosi 1,43 kn/kg. No, u odnosu na prošlu godinu, cijene su niže za 22,3 posto. Otkupne cijene u siječnju bile su više za 11,1 posto od onih iz prosinca i u prosjeku su iznosile 1,40 kn/kg, što je za 14,6 posto niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema izvještavanju mađarskog AKI-ja, otkupna cijena pšenice u Mađarskoj u petom tjednu 2014. iznosila je 1,33 kn/kg. Usporedbe radi, prije godinu dana, u petom tjednu 2013. godine, kilogram pšenice u Mađarskoj otkupljivao se po 1,67 kuna. Na novosadskoj robnoj burzi, pšenicom se u petom tjednu trgovalo po cijeni od oko 1,31 kn/kg. Na francuskoj terminskoj burzi EURONEXT kroz siječanj 2014. cijene su u blagom padu, a zadnja zabilježena cijena je 1,49 kn/kg.

Kakva će biti situacija kada se na tržištu pojavi, po sadašnjim predviđanjima, manja količina pšenice nego prošle godine i kakve će ona biti kvalitete s obzirom na izostanak tretiranja sredstvima za zaštitu i primjene gnojiva, uskoro ćemo saznati.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Veleprodajna cijena Tržište pšenice Stručni savjet Prijevoz Udruživanje Proizvođačke organizacije Kodeks Standard otkupa


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?