AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Cijena kukuruza u studenom dosegla minimum!

Cijena kukuruza u studenom dosegla minimum!

Cijena žitarica i uljarica

Cijena kukuruza u studenom dosegla minimum!

Datum: 26.12.2016. 10:30

Kategorija:

Ratarstvo

Nastavljaju se problemi s otkupom kukuruza povećane vlažnosti što značajno utječe na formiranje cijena. Prosječna otkupna cijena kukuruza u studenom 2016. iznosila je 0,85 kn/kg. Pogledajte kako se kretala cijena pšenice i soje!

Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi objavio je cijene kukuruza, pšenice i soje u studenom ove godine. Nastavljaju se problemi s otkupom kukuruza povećane vlažnosti što značajno utječe na formiranje cijena. Prosječna otkupna cijena kukuruza u studenom 2016. bilježi mjesečni rast od 7,59% te je iznosila 0,85 kn/kg.

Ista prosječna cijena u listopadu iznosila je samo 0,79 kn/kg što je višegodišnji zabilježeni minimum. Prosječna veleprodajna cijena kukuruza na hrvatskom tržištu u studenom iznosila je 0,98 kn/kg. Uspoređujući navedenu cijenu s prosječnom cijenom u listopadu bilježi se pad za 1,01%, a uspoređeno s prethodnom godinom radi se o padu za 9,26%.

Ista prosječna cijena u listopadu iznosila je samo 0,79 kn/kg što je višegodišnji zabilježeni minimum!

Pad cijene pšenice od prošle godine

Na hrvatskom tržištu tijekom studenog 2016. godine prosječne mjesečne cijene pšenice u otkupu i veleprodaji bile su bez većih promjena. Prosječna otkupna cijena u studenom iznosila je 0,98 kn/kg što je identično cijeni iz listopada. Uspoređujući studeni 2016. s istim razdobljem prošle godine bilježimo pad prosječne otkupne cijene za 14,04%. Prosječna veleprodajna cijena, nakon većeg pada u srpnju, bilježi manje mjesečne oscilacije. Ista je u studenom 2016. iznosila 0,96 kn/kg što je u odnosu na prethodni mjesec pad cijene od 2,04%, a u odnosu na studeni 2015. pad od 16,52%.

Blagi porast cijene soje od listopada

Prosječna veleprodajna cijena soje bilježi rast od 1,68% u odnosu na listopad 2016. te je iznosila 2,42 kn/kg. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, to je pad cijene od 3,20%. Otkupna cijena iznosila je 2,34 kn/kg što je 2,90% niže u odnosu na studeni 2015. godine.

Foto: fvbriz/pixabay.com

Broj pregleda članka: 9205; Uspješnost članka: 461.25

Izvor: Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi

Tagovi: Pšenica, Otkup, Tržište, Cijena, Kukuruz, Soja, Prodaja, TISUP, Studeni

Ključne riječi članka: cijena, kukuruza, u, studenom, dosegla, minimum, cijena, iznosila, cijene, prosječna, studenom, godine, odnosu, kukuruza, bilježi, studeni, pšenice, veleprodajna, listopadu, otkupna, minimum, veleprodajna cijena, prosječna veleprodajna, otkupna cijena, cijena kukuruza, prosječna veleprodajna cijena, višegodišnji zabilježeni minimum, ista prosječna cijena, prosječna otkupna cijena


Karolina Tušek

Svi tekstovi autora

Autorica Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Pioneer