Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Čevapović
  • 27.05.2016. 13:30

Čevapovićeve brine sudbina proizvodnje duhana

Od sve ratarske proizvodnje Čevapovići na najmanje hektara rade duhan, ali im i on donosi najveću dobit.

  • 3.989
  • 494
  • 0

Što će biti sa proizvođačima duhana? Tim se poslom na svojim njivama i imanjima bave tradicionalno mnoge obitelji na području Požeštine te virovitičkog i slatinskog kraja. Jednu takvu obitelj posjetili smo u selu Jakšić, nadomak Požege. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Čevapović obrađuje približno 75 hektara zemlje.

Tridesetak je u vlastitom posjedu, a ostatak je u zakupu, priča Tomislav Čevapović, mladi čovjek koji vodi ovaj OPG. Prevladavaju standardne ratarske kulture, kao što su pšenica, ječam, uljana repica i soja. No, na 12 hektara proizvode duhan sorete Virginia i on im je najdohodovnija kultura, ali ta proizvodnja sa sobom nosi neizvjesnost jer se ukidaju poticaji. No, kako je i prilikom svoje posjete rekao ministar poljoprivrede Davor Romić pronaći će se rješenje i za taj problem jer mnogo obitelji živi od tog posla i imaju uhodanu proizvodnju.

U posjeti mladom OPG-u u selu Jakšić kod Požege

"U proizvodnju duhana uključene su naše tri obitelji, a u sezoni zapošljavamo i desetak sezonskih radnika. Posjedujemo i cjelokupnu tehnologiju i potrebnu opremu i mehanizaciju koja je specifična za tu proizvodnju. Mi se i dalje želimo time baviti jer da prelazimo na nešto drugo, pitanje je bi li uopće bili uspješni u tome? Što bi s mehanizacijom kada bi prestali s proizvodnjom duhana?

S ministrom Romićem i suradnicima

Uključena je cijela obitelja i u sezoni poslova duhana zapošljavamo i desetak sezonskih radnika. Duhana je na 12 hektara tipa Virginiai posjedujemo kompletnu mehanizaciju za tu proizvodnju. Želimo raditi to i dalje, no saznajemo da se ukidaju poticaju. No, nadam se da će se naći model se da ova proizvodnja sačuva. Dvadeset i pet godina smo u tom poslu i bilo bi šteta da se prebacujemo na nešto novo. Tu je i specifična mehanizacija i tehnologija. Kuda sa sušionicama i opremom? Pitanje je bi li u nečemu novom bili tako uspješni", priča Tomislav koji nam je pokazao imanje i predstavio i cjelokupnu obitelj.

Inače, ovaj OPG prijavio se i na sporni natječaj ruralnog razvoja, za Mjeru 4 i negdje su na sredini liste, što znači da prema starom rangiranju teško da bi došao do te pomoći. No, ostaje sada da se vidi - nakon što je Europska komisija srušila cijeli program, kako će proći.

Naime, imali su Čevapovići 58 bodova. Jedino im je bila manjkavost što je mladi voditelj OPG-a, Tomislav završio srednju ekonomsku školu, a ne poljoprivrednu. No, kako je domaćin istaknuo, od kraja lipnja se i to mijenja jer se prekvalificirao za poljoprivrednog tehničara.


Povezane biljne vrste

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ćevapović Jakšić Požega Duhan Pšenica Ječam Uljana repica


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer