Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 11.04.2022. 18:00

Bugarska XXL berba kukuruza - ove godine će zasijati manje površina

U Bugarskoj su pojedina polja pod kukuruzom veća od 500 hektara. No, ove godine će zbog visokih troškova smanjiti uzgoj te žitarice

Foto: YouTube/screenshot
  • 1.124
  • 110
  • 0

U Bugarskoj su pojedina polja veličine 500 hektara, pa i veća, za što je potrebno i više tehnologije da bi se zemljištem moglo upravljati. O kojem redu veličine je riječ, pokazuje video kojega je na svom YouTube kanalu objavila njemačka organizacija Landwirtschaftlichen und Forstwirtschaftlichen. 

U videu je prikazana berba kukuruza sa šest Claas Lexion 770 kombajna koji su koristili Olimac Drago berač te dva John Deere 8R traktora s XXL pretovarnim prikolicama. 

Prema podacima internetske platforme za trgovinu, Tridge, Bugarska je u 2020. godini proizvela 3,01 milijun tona kukuruza. U odnosu na godinu ranije, zabilježila je pad proizvodnje te žitarice za 25 posto. No, petogodišnje razdoblje pokazuje povećanje od 11, a trogodišnje od 17 posto. 

Ova je zemlja nakon pristupanja EU povećala površine pod pšenicom, kukuruzom i suncokretom, na štetu onih s većom dodanom vrijednosti kao što su povrće i trajni nasadi po čemu je nekada bila poznata. 

Ondje je sjetva već započela krajem ožujka, bržim tempom nego lani. No, zbog visokih troškova uzgoja ove se godine očekuje manje zasijanih površina i to za 50.000 hektara i iznosit će 580.000 ha, piše sinor.bg

Površine pod ovom žitaricom u posljednje su 3-4 godine porasle za oko 20-25 posto, no unatoč dobroj cjenovnoj situaciji na svjetskim tržištima, izgledno je da će dio površina biti zasijan suncokretom, zbog manjih ulaganja. Troškovi poljoprivrednika za proljetnu sjetvu ove će godine biti iznimno visoki, a od kukuruza se očekuje minimalni povrat. 

Kako je izgledala prošlogodišnja berba, pogledajte u videu: 


Tagovi

Berba kukuruza Bugarska Claas Lexion 770 John Deere 8R Proizvodnja kukuruza Sjetva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]