Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izazovna godina
  • 22.02.2023. 12:00

Brlošić: Europa želi prema ekologiji, ali sustav u Hrvatskoj na to nije spreman

U novu godinu poljoprivrednici su ušli s dodatnim problemom. Na poljima je ležala voda i bile su visoke temperature koje su "pojurile" žitarice da krenu s vegetacijom, rekao je Mato Brlošić za Osječku televiziju.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.211
  • 122
  • 0

Hrvatski poljoprivrednici započeli su ovu godinu izazovno. Troškovi proizvodnje porasli su im na određenim stavkama i do 10 puta pa nisu pomogle ni rekordno visoke otkupne cijene žitarica.

"Krajem prošle godine došlo je do pada cijena, a dio poljoprivrednika je robu spremilo nadajući se da će se dogoditi suprotno", istaknuo je Mato Brlošić za Osječku televiziju. Pšenica koja je, kako kaže, koštala 2,30 do 2,40 danas je ispod dvije kune za kilogram.

U novu godinu poljoprivrednici su ušli s dodatnim problemom. Na poljima je ležala voda i bile su visoke temperature koja je, napominje Brlošić, "pojurila" žitarice da krenu s vegetacijom.

Sve ranija pojava biljnih bolesti

"Štetnici neće biti uništeni niskim temperaturama pa očekujemo njihov veći napad. Usjevi su stradali i zbog vode koja je ležala na njivama, a pojavile su se i neke bolesti koje su se javljale u travnju, a sada su prisutne već u veljači", dodao je rekavši da će morati nekoliko puta intervenirati u zaštiti. To će naravno biti i veća investicija, a cijene ovih kultura i dalje, kaže on, padaju. "U pitanju je isplati li se to sve raditi", upozorava.

Dodatni problem je i što se u Hrvatskoj pokušava spojiti nespojivo. Naime, nastoji se povećati udio ekološke proizvodnje koja ima smanjenu produktivnost, a do 2030. godine na državnoj razini se očekuje rast prihoda poljoprivredne proizvodnje za čak 100 posto.

"U našim uvjetima teško da će se to postići. Mi smo tek ušli u to, siromašni smo i nepripremljeni", ističe on. Kaže da je strateška politika Europe za smanjenje pesticida i gnojiva u ovakvim uvjetima gotovo nemoguća.

"Europa želi da se ide prema ekologiji, ali sustav u RH nije spreman", zaključio je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Osječka televizija Izazovna godina Ratarstvo Ekologija Stanje usjeva Mato Brlošić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]