Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bojan Dimitrievski
  • 14.06.2019. 12:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gornji Uljanik

Bojan Dimitrievski: Lani smo čak 90% proizvoda sa 130 ha prodali RWA Hrvatska

Bojan Dimitrievski očevim je stopama krenuo odmah nakon srednje škole, a svoje poljoprivredne površine i dalje intenzivno povećava

Foto: Ana Marija Šokec
  • 4.975
  • 957
  • 0

Bojan Dimitrievski iz Gornjeg Uljanika, nadomak Garešnice, već se pet godina bavi poljoprivredom. Ovaj 23-godišnjak očevim je stopama krenuo odmah nakon srednje škole, a svoje poljoprivredne površine i dalje intenzivno povećava.

"Roditelji su prvo krenuli baveći se mljekarstvom, koje su postepeno zamijenili ratarskom proizvodnjom. Od 2006. godine, tata se intenzivnije posvetio ratarstvu, danas obrađujemo 130 ha, na njima sijemo soju, kukuruz, uljanu repicu i žitarice", govori Bojan. Iako više nemaju punu štalu muznih krava, uz ratarstvo Bojan ipak nije odustao od tova životinja, pa sa svojim roditeljima i mlađim bratom hrani svinje i janjce za prodaju.

"Imamo oko 30 svinja i 50 ovaca, da je tržište stabilno i da nam cijenu ne ruše trgovački lanci sa akcijskim cijenama, imali bi i više. Ali važno je da uspjevamo prodati ono što ishranimo i za to dobiti cijenu koja nam pokrije troškove uzgoja", priča Bojan.

Bojana čini ponosnim ulaganje u zemlju i mehanizaciju

Ulaganje u zemlju i mehanizaciju, ono je što Bojana čini ponosnim: "Kada ima prilike kupuje se nova zemlja, postojeća se obnavlja i radi se kalcizacija Branntkalkom, ali isto tako važan je i izbor sjemena koje sijem", pojašnjava Bojan Dimitrievski i dodaje kako na svojim proizvodnim površinama stabilne i solidne prinose postiže sijući RWA sortiment, te ne skriva kako je lani prinos soje GALA PZO bio 4,7 tona po hektaru.

Uz to, Bojan na svojim površinama sije i RWA kukuruz ULYXXE, INITIO, uljanu repicu ES IMPERIO i ANNISTON, ali i pšenice GRAINDOR i ATHLON.

"Zadnjih nekoliko godina pšenica GRAINDOR prevladava na mojim površinama, to je visokoprinosna pšenica koju je otporna na bolesti, što se u ovoj godini i pokazalo", hvali se Bojan i dodaje kako je s RWA krenuo raditi prvo pšenicu, te nakon nje na svoje površine proširio i ostali RWA sortiment. No unatoč otpornoj pšenici, prskanje s insekticidima nije izostalo na repici. Veliki napadi sjajnika u rano proljeće znatno su mogli smanjiti prinos u žetvi da Dimitrievski nije reagirao na vrijeme.

Repicu je trebalo prskati tri puta

"Repicu smo protiv sjajnika prskali tri puta, s dva različita insekticida, štete ima, no ipak ne u onolikoj mjeri koja bi bila da smo bar jedno prskanje preskočili", pojašnjava Bojan.

Što se pšenica tiče, na Bojanovim površinama polijeganja i bolesti, unatoč kišnom vremenu i jakom vjetru, nije bilo, stoga se očekuje da prinosi budu u okviru, osim ako ne bude leda, pribojava se Bojan. Inače, mladi poljoprivrednik svoje gospodarstvo planira proširiti kupnjom novog poljoprivrednog stroja, riječ je o kombajnu, koji bi njegovom gospodarstvu znatno smanjio troškove u žetvi i olakšao istu.

"RWA bih dao robu i na lijepe oči"

Dodajmo još kako su Bojan i njegov otac Daniel Dimitrievski u RWA Hrvatska d.o.o. vidjeli su i pouzdanog partnera kod otkupa merkantilne robe.

"Prošle smo godine čak 90 posto proizvoda, pšenicu, uljanu repicu i kukuruz prodali RWA Hrvatska. Fleksibilni su što se tiče otkupa, otkup se odvija na više mjesta, u silosu Grubišno Polje i silosu Garešnica. Za novce se ne čeka dugo, brzi su s isplatom i korektni s cijenom, upravo zato smo RWA-u i prodali svoju robu, ma čak mogu reći da bih njima robu dao i na lijepe oči", zaključuje Bojan Dimitrievski.


Tagovi

Bojan Dimitrievski RWA Hrvatska Otkup merkantilne robe RWA kukuruz RWA uljana repica RWA pšenica


Autorica

Marija Potak

Više [+]

Marija je inženjerka agronomije, ratarski smjer. Živi u Bjelovaru, udana je i majka dvojice sinova. Radila je nekoliko godina u novinarstvu, na BBŽ-radiju te pisala za lokalne novine Bjelovarac, tematika poljoprivreda. Trenutno radi u struci i kaže: Volim svoj posao, ali volim i pisati i pratiti aktualne teme.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo