Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega usjeva
  • 18.03.2022. 10:00

Biostimulatori kao odgovor na stres, promjenu klime, ali i visoke cijene gnojiva

Biostimulatori su budućnost poljoprivrede zbog sve većeg izbacivanja aktivnih tvari sa tržišta EU, ali i povećanja cijena gnojiva. Zašto i kada ih primijeniti, savjetuju iz tvrtke Chromos Agro.

Foto: Martina Popić
  • 1.242
  • 105
  • 1

Zbog čestih pojava stresnih uvjeta zadnjih godina i promjene klime, u poljoprivrednoj proizvodnji primjena biostimulatora postala je mjera kojoj sve više pridajemo pozornosti i pomalo je uvodimo kao neizostavan zahvat u sklopu mjera njege usjeva.

Njihovom pravilnom primjenom smanjuje se negativan učinak brojnih stresnih uvjeta, kao što su abiotski čimbenici (mraz, suša, niske i visoke temperature, nedostatak vlage), biotski čimbenici (bolesti, štetnici) te visoke energetske potrebe biljci u različitim fenofazama (ukorjenjivanje, vegetativni rast, cvjetanje, zametanje ploda...).

Danas se najviše upotrebljavaju oni na bazi aminokiselina jer imaju dokazani učinak na biljku, male doze primjene i prihvatljivu cijenu za proizvođača. Naime, na tržištu postoji veliki broj preparata te se izbor može prilagoditi svim vrstama poljoprivredne proizvodnje. Od one na otvorenom, ratarske do intenzivne proizvodnje voća i povrća u zaštićenim prostorima.

Chromos Agro na hrvatskom tržištu nudi proizvode tvrtke Kimitec, trenutno jedne od vodećih na polju primjene biotehnologije u poljoprivredi. Riječ je o Xtender Row Ultra te Bombardieru.

Prebiotik i biostimulator u jednom preparatu 

Xtender Row Ultra unikatan je preparat jer kao prebiotik i biostimulator jedini je kao takav na tržištu RH-a. Pojam prebiotik još uvijek je nepoznanica na tržištu. Međutim, njegova prednost je što hrani postojeće mikroorganizme u tlu i na samom listu. Ovdje je bitno naglasiti da u tlu imamo one pozitivne, ali također i negativne tj. patogene, te komensalne koji imaju indirektno djelovanje na biljku i tlo.

Tretiranjem tla i lista navedenim preparatom, ojačavamo pozitivne pri čemu se u tlu oko korijenovog sustava stvara zaštitna barijera te patogene organizme odbijamo od biljke (efekt zaštitne barijere), dok one pozitivne koje su s biljkom u simbiotskom odnosu dominiraju oko korijenovog sustava. Ovo je jedna vrlo važna karakteristika koju nam pruža ovakav preparat, poglavito u svjetlu današnje situacije skupih mineralnih gnojiva.

U njegov sastav ulaze slobodne aminokiseline (lizin) i to sa 6 posto, zatim organski dušik (1%), ukupna organska tvar (45%), fulvinska kiselina (45%) te sekundarni metaboliti koji pospješuju rast i razvoj biljke.

Biostimulatori regeneriraju iscrpljena tla 

Xtender Row Ultra omogućuje znatno kvalitetnije usvajanje i iskorištavanje dodanih hraniva koje smo dodali gnojidbom. Također, uvelike unaprijeđenu biološku aktivnost te samim time i bolje vezanje i iskorištavanje atmosferskog dušika te sekundarne metabolite mikrobioma korijenovog sustava koji daju biljci biostimulirajuće djelovanje (fitohormoni rasta, vitamini, antioksidansi...)

S obzirom na sve karakteristike ovog preparata, vrijeme tretiranja je rani post ili pre-em, te ga preporučamo tretirati s herbicidima iz dva razloga. Zato što znatno umanjuje herbicidni šok na biljku ako se primjenjuje u fazi ranog post tretmana te u startu ojačavamo biljku kako bi što spremnija ušla u ostale fenofaze dok je istovremeno tlo bogatije s ključnim hranivima za samu biljku. Doza je 2 lit/ha.

Bombardier smanjuje simptome stresa 

Bombardier je biostimulator po kojemu je tvrtka Kimitec najprepoznatija u svijetu danas, preko 100 zemalja diljem svijeta ga koristi. Njegova glavna funkcija je odgovor na stres. 

Naime, tehnologija samog preparata sastoji se od dvije komponente: biljni materijal i mikroorganizmi, odnosno odabirom pojedinih komponenti možemo dobiti proizvod vrlo specifičnih svojstava i namjena i po tome je proizvodnja ovakvog preparata unikatna u svijetu. Namijenjen je za sve uzgajane kulture kao odgovor na stres kojeg u današnjoj proizvodnji imamo napretek uslijed znatno promijenjenih klimatskih uvjeta.

Način proizvodnje preparata je jedinstven zbog bakterijske fermentacije što rezultira uravnoteženim aminogramom u kojem značajno mjesto ima sadržaj glutaminske kiseline koja je prekursor ostalim ključnim aminokiselinama. Nadalje visok sadržaj peptida, ugljikohidrata (ključan za prvotnu reakciju na stres), vitamina te sekundarnih metabolita koje dobivamo isključivo bakterijskom fermentacijom (irodni fitohormoni, antioksidansi, poliamini).

Danas se najviše upotrebljavaju biostimulatori na bazi aminokiselina

Sastoji se od slobodnih aminokiselina (13%), ukupnog (8,4%), organskog (4,2%) i amonijskog dušika (4,2%), ukupni huminski ekstrakt čini 23,1 posto, a organska tvar 60,4 posto, dok je organskog ugljika 35 posto. Što se tiče aminograma u njegov sastav ulaze: glutaminska kiselina (9,09%), alanin (1,65%), asparaginska kiselina (1,39%), prolin (0,52%) i druge aminokiseline (0,35%). A ukupno ih je 13 posto. Od ostalih aminokiselina to su: glicin, arginin, treonin, tirozin, valin, lizin, izoleucin, leucin, serin, fenilalanin i histidin.

Ukratko, biostimulatori su budućnost konvencionalne i ekološke poljoprivrede zbog sve većeg izbacivanja aktivnih tvari s tržišta EU, ali i povećanja cijena gnojiva. Najbitnija komponenta je regeneracija iscrpljenih tala koje smo postepeno uništavali s godinama tretiranja različitim kemikalijama i mineralnim gnojivima, a glavni cilj koji je pred nama danas, da pokušamo ostaviti tlo kao nezamjenjiv medij boljim nego što smo ga mi naslijedili.

Na pšenici vidljivi simptomi nedostatka fosfora

Iako se smatra da je ozima pšenica žitarica koja se najbolje prilagođava različitim klimatskim uvjetima, proteklih dana na njoj su uočeni karakteristični simptomi nastali uslijed niskih temperatura. Štete se očituju u vidu osušenih vrhova te ljubičaste boje koja je i simptom nedostatka odnosno "blokade" fosfora što se odražava na kasniji rast, razvoj te prinos.

Simptom nedostatka fosfora (Foto: Chromos Agro)

Da bi potaknuli regeneraciju biljke, te umanjili negativne učinke niskih temperatura na ozimim žitaricama, potrebno je primijeniti biostimulator Bombardier u količini 3 L/ha. On se može miješati sa sredstvima za zaštitu bilja te je preporuka primijeniti ga zajedno sa herbicidom prilikom prvog sljedećeg tretmana.

Za više informacija obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Biostimulatori Prebiotik Chormos Agro Stres Xtender row ultra Bombardier


Autor

Dražen Šimić

Više [+]

magistar znanosti i Chromos Agro savjetnik za područje Slavonije, Osijek


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]