Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.04.2009.

Bez Fonda duhanci osuđeni na propast

Hrvatska proizvodnja izlazi na globalno tržište, a kroz dva tjedna kreće sadnja duhanskih presadnica

Foto: Vasant Dave
  • 886
  • 43
  • 0

Od prošlogodišnje proizvodnje 12,5 milijuna kilograma duhana, vrijednog više od 240 milijuna kuna, lani je od teško zarađenog dohotka u Podravini i Slavoniji živjelo gotovo 7000 stanovnika. Duhan je, do prošle godine, unatoč poteškoćama, bio među dohodovnim proizvodnjama.

Manje od dogovorenog

No, kako je za 2009. godinu država izjednačila trošarine da domaće i uvozne duhanske prerađevine, a domaći proizvođači cigareta više nemaju obvezu “ugradnje” 60 posto hrvatskih duhana u cigarete, primarni proizvođači su bez svoje volje gurnuti na globalno duhansko tržište.

- Od države smo lani ostvarili 71 milijun kuna poticaja, a za ovu godinu poticaji će biti veći za desetak milijuna kuna. No, to nije ono što smo u rujnu dogovorili s predstavnicima ministarstva i organizatorima proizvodnje. Umjesto obećanih 2,65 kuna poticaja po kilogramu dobit ćemo 1,27 kuna, od kojih su 87 lipa osigurali organizatori proizvodnje. Lani su troškovi proizvodnje porasli za 26 posto, a poticaji samo 12,5 posto. Spremni smo nositi svoj teret recesije, ali ne možemo, nepripremljeni, čekati ulazak Hrvatske u EU - kaže Željko Aragović, predsjednik Udruge proizvođača duhana “Krupan list” u Virovitici. Poticaji za kilogram duhana u ovoj godini iznosit će 6,45 kuna, u 2010. godini poticaj će biti 6,13 kuna. Cijena plina ove je godine porasla dvadesetak posto, rastu i drugi troškovi, a ulaskom u EU i na duhance će se primjenjivati jedinstveno plaćanje.

Prijedlog u svibnju

- To znači da ćemo vjerojatno izgubiti oko 70 posto sadašnjeg poticaja. Danas je taj iznos oko 15 tisuća kuna po hektaru duhanske proizvodnje, a po “zapadnim zakonima”, 2011. godine imat ćemo pravo samo na 2250 kuna po hektaru. U takvim okolnostima ne možemo preživjeti, pa predlažemo osnivanje fonda solidarnosti u koji bi se slijevao državni novac i novac svih koji prodaju cigarete na hrvatskom tržištu. Predlažemo da se od cijene kutije prodanih cigareta izdvoji iznos od 30 lipa za pomoć primarnoj proizvodnji duhana.

Godišnji promet od prodaje duhanskih prerađevina u Hrvatskoj je oko 6 milijardi kuna, pa bi to bilo oko 40 milijuna kuna za tvorničare i 80 milijuna kuna za državu. Za jedne i druge to su “mrvice”, ali je taj novac za nas uvjet preživljavanja - izjavio je Aragović najavljujući da će duhanci u svibnju prijedlog pustiti u proceduru. Duhanske presadnice u plastenicima seljačkih proizvođača dobro napreduju, a za dva tjedna krenut će i sadnja duhana na oko 5400 hektara. Prihvate li država i tvorničari ovaj prijedlog, duhanci će sigurnije u Europu, a ako se to ne dogodi, 4000 radnika u Podravini i Slavoniji ostat će bez prihoda, a neizvjesno je što će biti sa opremom i strojevima za duhansku proizvodnju vrijednim više od 250 milijuna kuna.

Autor DRAGUTIN ŠANTOŠI

Foto: Vasant Dave


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na Učki božur, na božuru - pčela! :)