AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Bescarinske kvote za pšenicu, kukuruz i ječam

Bescarinske kvote za pšenicu, kukuruz i ječam

Svjetsko tržište žitarica i uljarica

Bescarinske kvote za pšenicu, kukuruz i ječam

Datum: 07.01.2017. 12:00

Kategorija:

Ratarstvo

Dok Argentina potiče uzgoj soje, Brazil zbog nestašice dopušta uvoz GMO kukuruza. Kina održava interventnu cijenu pšenice.

Europska unija nedavno je odobrila proširenje bescarinskih kvota koje se dodjeljuju određenom broju poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

U sektoru žitarica, Europski parlament i Vijeće Europe odobrili su otvaranje godišnjih bescarinskih kvota za 100.000 tona pšenice, 650.000 tona kukuruza i 650.000 tona ječma. Mjera će biti od najveće koristi za krušnu pšenicu, pšenične pahuljice, pšenično brašno, kukuruz i kukuruzno brašno. Ove poboljšane mogućnosti pristupa tržištu imaju rok trajanja od tri godine.

U Kini minimalna interventna cijena

Nakon što je rusko Ministarstvo poljoprivrede u rujnu objavilo suspenziju izvozne carine za pšenicu s rokom do 01. srpnja 2018. godine, 05. listopada dala je objašnjenje da ponovno uspostavljanje mjere nije isključeno u slučaju izvanrednih okolnosti.

Kina je najavila da će u 2017. godini održati minimalnu interventnu cijenu pšenice na sadašnjoj razini, tj. na 349 dolara po toni. Po tom planu, Vlada kupuje žito od seljaka po određenoj državnoj cijeni kad domaće cijene padnu ispod određene granice, kako bi se očuvali ruralni prihodi i stabilnost na domaćem tržištu.

U Brazilu nestašica stočnog kukuruza

Budući da u Brazilu nestašica domaćeg stočnog kukuruza i dalje utječe na sektor proizvodnje svinjetine i peradi, Nacionalna tehnička komisija za biološku sigurnost službeno je odobrila uvoz genetski modificiranog kukuruza (Syngenta 3272, MON 87.460 i MON 87427) iz SAD-a.

Kina je 20. listopada suspendirala aukcije kukuruza iz državnih rezervi. Aukcije će se nastaviti u svibnju 2017. godine, kada se dovrši prodaja ovogodišnjeg uroda.

Argentina potiče proizvodnju soje

Argentina je objavila odgodu za predviđeno smanjenje izvoznih carina na soju do 2018. godine. U razdoblju od siječnja 2018. do prosinca 2019. godine, porez na izvoz soje s 30% smanjivat će se za 0,5% na mjesečnoj osnovi. Kako bi potaknuli proizvodnju soje, Vlada je također najavila uvođenje nove isplate subvencija poljoprivrednicima u sjevernim pokrajinama.

Kao nastavak kontinuiranog plana da se prebace s proizvodnje kukuruza na proizvodnju soje, Kina je 20. listopada 2016. objavila planove za povećanje površina pod sojom sa 6,5 milijuna hektara na 9,3 milijuna hektara do 2020. godine.

Izvor: AMIS studeni 2016., obrada: TISUP, Foto: stux/pixabay.com

Broj pregleda članka: 4753; Uspješnost članka: 287.65

Izvor: Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi

Tagovi: Pšenica, Tržište, Cijena, Kukuruz, Soja, EU, Zalihe, Bescarinske kvote

Ključne riječi članka: bescarinske, kvote, za, psenicu, kukuruz, i, jecam, kukuruza, godine, proizvodnju, listopada, proizvodnju soje


Karolina Tušek

Svi tekstovi autora

Autorica Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Pioneer

Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (38%)

Isuzu D-Max (6%)

Mitsubishi L200 (2%)

Nissan Navara (10%)

Toyota Hilux (21%)

VW Amarok (22%)

Broj glasova: 81

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »