Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 01.10.2020. 18:00

Berač kukuruza krije opasnosti koje je jednostavno izbjeći

Brzina lanaca koji prihvaćaju stabljike i uvlače ih između otkidačkih valjaka iznimno je velika. Upravo valjci predstavljaju najveću opasnost, u slučaju da se između njih nešto zaglavi. 

Foto: Depositphotos/budabar
  • 993
  • 266
  • 0

Berba kukuruza u punom je jeku i potrajat će sigurno još tri tjedna. Ona se najčešće obavlja beračima kukuruza u klipu koji se nakon toga, kako znamo, skladišti u čardacima seoskih gospodarstava.

No, pri obavljanju ovog posla treba biti vrlo oprezan jer se nerijetko događaju vrlo ozbiljne ozljede koje mogu biti opasne po život. 

Valjci predstavljaju najveću opasnost 

Berači kukuruza su vučeni strojevi pogonjeni traktorom, preko kardanskog vratila. Imaju više pokretnih radnih elemenata i svaki od njih predstavlja određenu opasnost. 

Brzina lanaca koji prihvaćaju stabljike i uvlače ih između otkidačkih valjaka iznimno je velika. Upravo valjci predstavljaju najveću opasnost, u slučaju da se između njih nešto zaglavi. 

Kako pravilno podesiti berač kukuruza 

"U tom je slučaju najvažnije - ugasiti pogon kardana", jasan je Ivica Prpić, voditelj službe za mehanizaciju u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Par minuta kojih ćete potrošiti na gašenje stroja, rješavanje problema i ponovno paljenje, može vam u najmanju ruku spasiti - ruku.

Naime, poljoprivrednici često, u slučaju da berač prestane raditi jer se zaglavio stabljikom, klipom ili nečim trećim, valjcima pristupaju, a da nisu isključili kardansko vratilo. 

Ovaj je poljoprivrednik izgubio dva prsta jer je odglavljivao valjke u beraču

"Čovjek nije svjestan te brzine i nema reflekse kojima može izbjeći ozljedu kada se stroj nakon odglavljivanja ponovo pokrene. To su stotinke sekunde", ističe Prpić i napominje još jednu vrlo važnu stvar. 

"Problem može predstavljati i neprilagođena odjeća. Treba izbjegavati sve što visi - otkopčane košulje, preduge rukave i slično.

Osim ove glavne mjere predostrožnosti, važno je imati na umu i sljedeće:

U berbu ne idite sami i bez aparata za gašenje požara 

Prpić ističe da poljoprivrednik pri berbi kukuruza ne bi trebao biti sam jer u slučaju da se nešto dogodi, nitko mu neće moći pomoći. Također, preporuča da u traktoru imate aparat za gašenje požara. 

"Pomoću njega možete spriječiti prvi nalet vatre ili pomoći nekom drugom tko je u nevolji", ističe. 

Također, u berbu kukuruza nemojte voditi djecu, a na njih posebno pazite pri ulasku s obranim kukuruzom u gospodarsko dvorište. Djeca trebaju sudjelovati u poslovima, ali onima koji su prilagođeni njihovim godinama i sposobnostima. Jer, trenutak nepažnje koji je uzrokovao nesreću, nikada se više neće moći vratiti. 


Tagovi

Berba kukuruza Oprez Savjeti Opasnost Kardansko vratilo Valjci Odjeća Ivica Prpić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Oni su najbolji od najboljih 📸 #RuralFoto
Čestitke fotografima: Željko Car, Milena Erceg, Drago Stojnić i Ankica Ursić Molnar