Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kemijska analiza tla
  • 24.02.2014. 18:00

Analizom tla do većih prinosa

Stručnjaci Zavoda za kemiju, fiziku i biologiju tla zasigurno znaju zašto Vam trunu rajčice, a listovi kukuruza mijenjaju boju. Obratite im se kako bi pravovremeno spriječili neželjene posljedice uzrokovane nedostatkom određenog makroelementa u tlu

Foto: deposiphotos.com, Wavebreakmedia
  • 1.063
  • 147
  • 0

Postoje prakse i metode koje mogu unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, ali se među poljodjelcima slabo primjenjuju i malo cijene. Jedna od tih metoda je analiza tla. Ona može pokazati potencijal zemljišta, a nemali broj ljudi bi se iznenadio spoznajom da uzgaja pogrešnu kulturu u odnosu na kiselost svojeg tla ili da je urod slabiji iz razloga koji se može otkriti samo kemijskom analizom.

Analiza tla se u pravilu obavlja preko ljeta, nakon skidanja usjeva, kada se najbolje vidi koliko je hranjiva ostalo. Kvaliteta tla je promjenjiva, a stoga postoje i intervali u kojima bi poljoprivrednici trebali ispitivati tlo na makrohranjiva, kalij, dušik. "Analiza tla se radi svake četvrte ili pete godine, jer svaka kultura uzima određenu količinu hranjiva iz tla, a s obzirom na vrstu biljke - kroz određenu količinu dodanog hranjiva postiže se odgovarajući prinos" kaže Vesna Vukadinović, predstojnica Zavoda za kemiju, fiziku i biologiju tla.

Osječko-baranjska županija zasad je jedina koja, zahvaljujući projektu koji se provodio čak 10 godina, ima mapirane rezultate objedinjene analize tla. Koristi su višestruke, posebno u postizanju viših prinosa, jer biljke na kraju krajeva, pokazuju nedostatak određenog hranjiva - smanjenim rastom, slabijim urodom, slabim porastom ili promjenom boje itd. Sam koncept svodi se na to da se kroz analizu tla radi proračun za gnojidbu, za svaku kulturu pojedinačno.

S obzirom na utjecaj adafskih faktora, nije uvijek moguće postići maksimalan genetski prinos, već se kalkulacija vrši zajedno sa spletom klimatskih i vegetacijskih faktora, a onda se procijeni maksimalan mogući prinos i prema tome se određuje količina hranjiva. I neizravni znakovi upućuju na kiselost ili alkaličnost tla. Više od 85 posto poljoprivrednih površina u Hrvatskoj je kiselo. Na biljkama se nedostatak određenog elementa može vrlo dobro primijetiti. Uslijed nedostatka fosfora primjerice, dolazi do promjene boje u prvoj fazi rasta kukuruza, plod rajčice uslijed nedostatka kalcija trune, javljaju se pjege na plodovima jabuke itd. Da ne bi došlo do eskalacije takvih problema, obratite se stručnjacima Zavoda za kemiju, fiziku i biologiju tla, koji će Vam svojim savjetima i preporukama zasigurno pomoći.

Foto: deposiphotos.com, Wavebreakmedia


Tagovi

Vesna Vukadinović Analiza tla Potencijal zemljišta Kiselost tla Viši prinosi Alkaličnost tla Gnojidba Proračun za gnojidbu Zavod za kemiju Fiziku i biologiju tla Kemijska analiza


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com