• AMIS procjene uvjeta za usjeve
  • 14.06.2018. 16:30

AMIS: Globalna proizvodnja pšenice bit će nešto manja od prošlogodišnje

Najnoviji izvještaj tržišnog nadzora objavljen u Informacijskom sustavu poljoprivrednog tržišta (AMIS) pokazao je različite uvjete za usjeve, s nekoliko glavnih proizvodnih područja.

Foto: Bigstockphoto/kadmy
  • 544
  • 32
  • 0

Najnoviji izvještaj tržišnog nadzora objavljen u Informacijskom sustavu poljoprivrednog tržišta (AMIS) prošlog tjedna (07. lipnja 2018.) pokazao je različite uvjete za usjeve, s nekoliko glavnih proizvodnih područja.

Uvjeti za usjeve pšenice u EU općenito su zabilježeni kao povoljni, iako je zabilježen nedostatak padalina u dijelovima istočne i središnje Europe. Vruće vrijeme i nedostatak oborina bili su ključni za promatranje određenih područja u mnogim zemljama te u regijama Kanadske prerije, južnih dijelova Velikih nizina u SAD-u, u južnoj Ukrajini, Rusiji i istočnoj Australiji, a svi pate od nedostatka oborina.

Međutim, konzorcij AMIS-a povećao je prognozu globalne proizvodnje pšenice 2018/19 zbog povećanja proizvodnje u Indiji i Argentini. Globalna proizvodnja pšenice revidirana je za 3,5Mt od prošlomjesečnih procjena na 754,1Mt, iako je to ispod proizvodnje 2017. godine kada je bilo 757,2Mt.

cd
AMIS karta s različitim uvjetima za pojedine usjeve

Prognoza za usjeve kukuruza i soje sezone 2017/18 manje su od idealnih, a argentinski usjevi soje i brazilski usjevi kukuruza kao međukultura posljednjih su nekoliko mjeseci patili od vremenskih neprilika. Nasuprot tome, uvjeti za proizvodnju soje i kukuruza izgledaju povoljni za sezonu 2018/19 i u SAD-u i Europi u ovom trenutku.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

AMIS Karta usjeva Pšenica Poljoprivredno tržište Padaline Kukuruz Soja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Osigurajte snažan start i zaštitu usjeva uljane repice!

Orchem preporuka zaštite uljane repice Osigurajte snažan start i zaštitu usjeva uljane repice prema našoj preporuci: Herbicidi: RAPSAN i GRASSER Insekticid: Sumialfa Okva...

Pročitaj cijelu bilješku