Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 20.07.2015. 07:20

Alternativne metode navodnjavanja?

Kišnica za navodnjavanje poljoprivrednih površina?

  • 2.594
  • 243
  • 0

Osječki znanstvenici potvrdili su istraživanjem da su godine sve sušnije. Do 1993. godine, klimatske prilike su bile uravnotežene, a otad su sušne godine postale ekstremno sušne, a vlažne godine sktremno vlažne.

U tim uvjetima, navodnjavanje poljoprivrednih površina zahtijeva ili skupa ulaganja u sustave navodnjavanja, no od koristi mogu biti alternative koje se sve češće koriste kod malih eko ratara. Kišnicu primjerice skupljaju u rezervoare, a popularne su i tzv. lagune koje se smještaju pod prirodne nagibe kako bi se voda u njih slijevala. Najskuplja metoda je voda iz vodovoda. Laguna se može puniti prirodnim izvorom ili skupljati kišnicu iz raznih izvora.

Održivo upravljanje kišnicom kao alternativni izvor navodnjavanja.

"Prvi problem koji morate riješiti jest odvodnja, uređivanje poljoprivrednih površina. Treba ići s najkvalitetnijom površinom čiji je kemijski sastav tla poznat, treba promijeniti strukturu sjetve, ići u intenzivne kulture, uložiti dosta novca."

No postoje i drugi načini. Zadržavanje vode, zasjenjivanje površina da se ne suši tlo, metoda je više. No, spomenuta kišnica je najbolji način za rješavanje sustava navodnjavanja na malim gospodarstvima. Iskopavanje, oblaganje folijom i skupljanje kišnice dopušta sedimentima da se istalože, voda se ugrije, i može se korisiti za navodnjavanje. Naravno, potrebno je izvršiti i analizu vode. Voda iz laguna, tj. kišnica, pokazala se najkvalitetnijom za prinose i kvalitetu uroda.


Tagovi

Kišnica Lagune Eko ratarstvo Kiša Klimatske prilike Jasna Šoštarić Poljoprivredni fakultet Osijek Navodnjavanje Skupa ulaganja Vodovod Kvaliteta tla Ušteda Prinosi Uzgoj paprike Analiza tla Kemijski sastav


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com