Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena pšenice
  • 23.06.2016. 12:00

Ako otkupna cijena podbaci, tražit ćemo pomoć!

Od nadležnih institucija tražit će se da se ovogodišnja pšenica besplatno skladišti do 1. listopada, kada kreće njezina terminska isporuka. Do tada bi se tržište trebalo konsolidirati, a cijene porasti, smatraju u HGK-u.

Foto: FreeImages
  • 3.285
  • 332
  • 0

S prvim otkosima pivarskog ječma, tradicionalno se u proizvođačkim krugovima zakotrljala i priča o ovogodišnjoj cijeni pšenice. Poljoprivrednici još ne znaju pod kojim će se uvjetima otkupljivati, hoće li biti po pravilnicima ili hektolitru. Pojedine dvojbe mogle bi se otkloniti početkom idućeg tjedna kada bi se za istim stolom u Osijeku trebali naći otkupljivači i proizvođači.

"Kruže neke informacije kako bi se cijena pšenice trebala kretati oko kune. Mislim da mora biti 1,05 kuna što je zaštitna cijena koju smo donijeli prije nekoliko godina. Ako bude ispod toga, razliku bi trebala dotirati država. No, kako to izboriti sada u cijelom ovom ludilu kada ni poticaji nisu isplaćeni do kraja?", pita se predsjednik Udruge Baranjska brazda Petar Pranjić.

Prvi kombajni u poljima za desetak dana

Prema seljačkoj računici, za kilogram najznačajnije krušarice trebalo bi se dobiti barem 1,10 ili 1,20 kuna kako bi proizvodnja bila isplativa te da im ostane 5% zarade. Računa se kako će prvi kombajni u polja ući kroz desetak dana.

"Skinuli smo do sada oko 20% pivarskog ječma. Kiša nas stalno tjera s njiva. Kada se sve osuši, opet padne nova pa nikako da normalno započnemo posao. Sigurno ćemo njega kositi još nekih 15-ak dana", dodaje Pranjić.

Žetva ječma započela

U osječkom HGK-u, također, ističu kako je žetva ječma počela prije nekoliko dana, a rezultati su vrlo šaroliki.

"Jedan dio proizvodnje ječma je zahvatila bolest pa se prinosi kreću između 4 i 4,5 tone po hektaru dok oni proizvođači koji su to uspjeli izbjeći jer su napravili primjerenu zaštitu, imaju veće prinose koji se kreću između 6 i 7 tona", govori Ernest Nad iz osječke HGK napominjući kako još nije definirana otkupna cijena, ali je poznato kako se ona kreira na bazi otkupne cijene pšenice na osnovu prosjeka TISUP-a uz povećanje od 10 do 15% u odnosu na otkupnu cijenu pšenice.

I Nad se slaže kako bi otkupna cijena pšenice ispod kune bila pogubna za proizvođače radi troškovne strane pa se nada kako će razumijevanje prevladati tržne okvire.

Kiše bi mogle isprati hektolitre

"Imali smo jednu identičnu situaciju s kukuruzom koja je bila perjanica hrvatske poljoprivrede, a koji se prodavao po cijeni od 0,75 ili 0,80 u vrijeme berbe. Sada je cijena otišla u nebo. Oktupljivači koji su ga tako otkupili, ostvarili su ekstra profit što se negativno odrazilo na akumulativno-reproduktivnu proizvodnju pšenice. Od nadležnih institucija, prije svega jedinica lokalne samouprave, županije i Ministarstva poljoprivrede ćemo tražiti da se pšenica roda 2016. besplatno skladišti do 1. listopada kada kreće terminska isporuka. Do tada će se tržište konsolidirati, cijene će porasti pa pšenicu nećemo morati prodavati po dampinškim cijenama", smatra Nad.

Najznačajnija hrvatska krušarica, dodaje Pranjić, trenutno solidno izgleda, ali seljake brine vrijeme i kiše koje bi mogle isprati hektolitre i navući bolesti. "Ništa nam ove godine ne ide na ruku, sve se urotilo protiv seljaka", zaključuje Pranjić.

Foto: FreeImages


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Petar Pranjić Baranjska brazda Ernest Nad Pšenica Otkupna cijena HGK Otkupljivači Proizvođači TISUP Vrijeme Kiša Berba Poljoprivreda


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zanimljivije od same Alke jesu pripreme i ispraćaj alkara na trkalište. Sve pršti pozitivom, emocijama i energijom.