• Stanje šećerane
  • 30.12.2016. 13:30

2016. je bila dobra za proizvođače šećerne repe

Bila je ovo dobra godina za proizvođače šećerne repe, kaže predsjednik Uprave Tvornice šećera Osijek. Proizvest će se oko 115 tisuća tona bijelog kristal šećera.

Foto: WikimediaImages/pixabay.com
  • 1.912
  • 237
  • 0

Kampanja u Tvornici šećera Osijek počela je sredinom rujna, odnosno 11. rujna je bio prvi dan prerade sirovog šećera i prerade šećerne repe, ističe Damir Rogulja, predsjednik Uprave Tvornice šećera Osijek. Kampanja će trajati do konca godine, a nadaju se da će svi zaposlenici novu godinu dočekati u svojim kućama.

Što se količine tiče, ove godine šećerana će preraditi oko 545-550 tisuća tona repe, preradit će 36 tisuća tona sirovog šećera i od toga će dobiti oko 115 tisuća tona bijelog kristal šećera. Kada bi se to vezalo uz hektare proizvodnje šećerne repe, ugovorili su nešto manje od sedam tisuća hektara, od kojih je 450 hektara u Srbiji, a u Mađarskoj oko 850 hektara.

"Ove godine smo dosegli europski prosjek te je ostvareno nešto manje od 14 tona šećera po hektaru. Digestija je bila vrlo dobra. Ukoliko uspoređujemo prosjek prinosa po hektaru, višegodišnji prosjek iznosi 56 tona, a ove godine će biti 84 do 85 tona šećerne repe po hektaru. Što se tiče udjela šećera u repi, prosjek je iznosio 15,50, ove godine je 16,30", ističe Rogulja.

Foto: WikimediaImages/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Osijek Šećerana Šećerna repa Urod Proizvodnja 2016 Digestija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com