Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Procjena uroda
  • 03.10.2015. 15:55

140 eura po toni mađarskog kukuruza

Podaci o ranim procjenama priroda važnijih kasnih usjeva pokazuju da je smanjen urod kukuruza, šećerne repe i suncokreta, dok je povećan urod soje.

Foto: depositphotos.com, shcheglov
  • 1.035
  • 134
  • 0

Podaci o ranim procjenama priroda važnijih kasnih usjeva koje je objavio Državni zavod za statistiku za ovu godinu, pokazuju da je smanjen urod kukuruza, šećerne repe i suncokreta, dok je povećan urod soje.

140 eura po toni mađarskog kukuruza

16 posto manji urod kukuruza!

Ovogodišnji urod kukuruza procijenjen je na 1,7 milijuna tona, što je za 16% manje od prošlogodišnjeg. Po podacima DZS-a, prosječan urod kukuruza po hektaru iznosi 6,4 tone, za razliku od lani kada je bio 8,1 tonu. Ove je godine u Hrvatskoj oko 270.000 hektara pod kukuruzom, od čega 43 % čine Pioneer hibridi. U susjednoj Mađarskoj očekuje se oko devet milijuna tona, a sad su se procjene spustile na šest milijuna tona kukuruza. Kod Mađara se već zna i otkupna cijena, koja iznosi oko 140 eura po toni, a u Italiji i zapadnoj Europi i viša.

U Hrvatskoj niske i neprihvatljive cijene

Trenutno tržište nije zainteresirano za otkup i plasman kukuruza, a procjena je da bi se otkupna cijena mogla kretati od 0,90 do 0,95 kn/kg za standardnu kvalitetu, kažu iz HGK. Suncokretu je otkupna cijena 2,40, a soje od 2,0 do 2,35, što su vrlo niske i neprihvatljive cijene.

Pad priroda po hektaru statistika očekuje i kod drugih kultura na što je najvjerojatnije utjecala suša, a kod šećerne repe, kažu u DZS-u, znatno smanjenje zasijanih površina.

Foto: depositphotos.com, shcheglov


Povezane biljne vrste

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Procjena uroda DZS Urod kukuruza Urod soje Urod uljane repice DZS Statistika Suša Kasni usjevi Šećerna repa Suncokret


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]