Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blokada granica
  • 24.09.2015. 20:15

Zbog zabrane prometa moguće višemilijunske štete

Udruge izvoznika i cestovnih prijevoznika, nekoliko tvrtki iz prehrambenog sektora i sindikat prehrambene industrije upozorili da blokada prometa između Hrvatske i Srbije šteti hrvatskom gospodarstvu.

  • 248
  • 30
  • 0

Udruge izvoznika i cestovnih prijevoznika, nekoliko tvrtki iz prehrambenog sektora i sindikat prehrambene industrije u četvrtak su upozorili da blokada prometa između Hrvatske i Srbije šteti hrvatskom gospodarstvu te zatražili da se što prije nađe rješenje kako bi se promet normalizirao.

Srbija je u noći na četvrtak odlučila uvesti protumjere zbog hrvatskog zatvaranja graničnog prijelaza Bajakovo za teretni promet te nakon ponoći počela blokirati ulazak hrvatske robe. Na to je odmah reagirala i Hrvatska te zabranila i putnički promet preko Bajakova.

Podravka: novonastala situacija nije dobra ni za jednu stranu

U koprivničkoj Podravci smatraju kako novonastala situacija nije dobra ni za jednu stranu te vjeruju da će uskoro biti postignut dogovor kojim će se izbjeći moguće negativne posljedice.

"Spomenuta novonastala situacija, odnosno uvođenje sankcija, zasigurno nije dobra ni za jednu stranu. S obzirom da su sankcije tek nastupile, vrlo je teško procijeniti eventualno moguću štetu, no vjerujemo kako će se uskoro postići dogovor kojim će se izbjeći moguće negativne posljedice", poručili su iz Podravke.

Kraš: zbog zabrane prometa moguće višemilijunske štete

Iz konditorske industrije Kraš upozoravaju kako bi zabrana uvoza koju je uvela Srbija do kraja mjeseca toj tvrtki donijela višemilijunske šteta.

"Osim za tržište Srbije, Kraš preko prijelaza Bajakovo svoje proizvode izvozi i na tržišta Makedonije, Kosova, Grčke, pa bi zabrana uvoza koju je uvela Srbija, do kraja mjeseca donijela višemilijunske štete kompaniji. Problem je još veći ako se uzme u obzir da je riječ o zadnjem kvartalu godine koji je za konditorsku industriju najprofitabilnije razdoblje godine", kažu u Krašu.

Upozoravaju da je, uz izvoz iz Hrvatske, problem i nemogućnost uvoza sirovina koje dolaze istim putem, čime se dovodi u pitanje i dinamika proizvodnje. "U ovom trenutku na granici već imamo kamione s robom koji granicu ne mogu preći niti se vratiti nazad. Kakva će još dodatno biti sudbina ove robe, koja podliježe određenom temperaturnom režimu, tek će se naknadno moći utvrditi", upozoravaju iz Kraša.

Agrokor: u interesu obje države dogovor kako bi šteta bila manja

Iz Agrokora su poručili da je u interesu obje države i njihovih ekonomija postići dogovor kako bi šteta bila manja. "Uvjereni smo da će dvije zemlje susjedi, Srbija i Hrvatska, konačno u interesu obiju država i njihovih ekonomija postići konstruktivan dogovor", kažu u Agrokoru. "Što se prije to dogodi to će biti manja šteta. Kompanije iz naše Grupe do sada su već pretrpjele velike štete", istaknuli su u Agrokoru.

Atlantic Grupa: za sada nema poremećaja u poslovanju

U Atlantic Grupi ističu kako u ovom trenutku ne bilježe veće poremećaje u poslovanju, no, ako bi se ovakva situacija nastavila, imat će problema i povećane troškove u logistici i plasmanu roba.

"U Atlantic Grupi u ovom trenutku ne bilježimo veće poremaćaje u redovnom poslovanju i prometu roba te uspješno kompenziramo određeni zastoj u logistici", ističu iz te tvrtke. No, navode da bi, ukoliko bi se nastavila ili dodatno otežala prekogranična suradnja na srednji ili duži rok, svakako imali probleme i povećane troškove u logistici i plasmanu roba.

"Svakako je riječ o delikatnoj političkoj situaciji uslijed najveće izbjegličke krize koja je pogodila Europu te u tom smislu politika ne smije imati prioritet nad humanošću", poručuju iz Atlantica. Dodaju kako je međusobno razumijevanje i uvažavanje temelj dobrih političkih i ekonomskih odnosa te se nadaju da će se sve zemlje pogođene humanitarnom krizom time voditi u rješavanju nastalih problema.

PPDIV: naći političko rješenje koje ne ugrožava interese gospodarstva

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) upozorio je kako novonastali spor uzrokovan izbjegličkom krizom, a koji za posljedicu ima zabranu uvoza hrvatske hrane u Srbiju, predstavlja težak udarac hrvatskim prehrambenim tvrtkama. "Gubici su neminovni ne samo za tvrtke koje izvoze u Srbiju, već i hrvatske tvrtke u Srbiji. Nastavi li se ova 'situacija' gubici će biti nesagledivi. Osjetit će ih i radnici zaposleni u tim tvrtkama po pitanjima svojih materijalnih prava, ali i očuvanja radnih mjesta općenito", upozorava se u priopćenju.

Sindikat PPDIV-a stoga apelira na obje strane da političke nesuglasice ne rješavaju preko prehrambeno-poljoprivrednog gospodarstva već ponovno uspostave političku komunikaciju i pronađu političko rješenje. "Nikako na štetu strateške gospodarske grane i radnika!", poručuju iz sindikata. Podsjećajući na podatke Državnog zavoda za statistiku o rastu hrvatskog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine za 12,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te visok rast izvoza djelatnosti proizvodnja prehrambenih proizvoda, za 18,2%, na 419 milijuna eura, iz sindikata PPDIV-a ponavljaju kako Vlada i premijer Zoran Milanović trebaju pronaći političko rješenje koje ne ugrožava interese hrvatskog gospodarstva.

Udruge izvoznika i prijevoznika traže što hitnije rješenje

Udruge izvoznika i cestovnih prijevoznika upozorile su da trenutačna situacija i blokada prometa između Hrvatske i Srbije šteti hrvatskom gospodarstvu te zatražili da se što prije nađe rješenje kako bi se promet između dvije zemlje normalizirao.

Tako su iz udruge Hrvatski izvoznici (HIZ) priopćili kako na dnevnoj razini zaprimaju informacije o problemima te da trenutna situacija ponajviše šteti hrvatskom izvozu. "Smatramo da treba pronaći dugoročno rješenje na obostrano zadovoljstvo kako bi se robni promet između dviju zemalja ponovno normalizirao. Duži tijek trenutne situacije dovesti će u pitanje opstanak postojećih ugovorenih poslovnih odnosa kao i ugovaranja novih poslova što će uzrokovati velike štete za hrvatske izvozne tvrtke, te ujedno i za hrvatsko gospodarstvo", istaknuli su iz HIZ-a. I iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika (UHCP) zatražili su od Vlade i drugih nadležnih institucija normalizaciju graničnog teretnog prijevoza, kako bi se izbjegle gospodarske štete.

Gdje je odgovor Ministarstva?

Posebno apeliraju na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, koje još uvijek nije reagiralo na njihove upite niti dalo bilo kakve naputke oko rješavanja nastale situacije. Hrvatski prijevoznici su potpuno onemogućeni u obavljanju svog posla, jer je za njih granica potpuno zatvorena, kažu u Udruzi napominjući kako su zasuti upitima prijevoznika kojima je zabranjen prijelaz preko državne granice sa Srbijom, a odgovora nadležnog ministarstva nema.

Ističu kako je već danima onemogućen promet preko istočne granice, čime su nezadovoljni svi upleteni, te se stvaraju dodatne gužve i troškovi traženjem alternativnih ruta, a situacija je na rubu međunarodnog incidenta. Vozila i vozači čekaju u kilometarskim kolonama, a prijevoznicima prijete zahtjevi za naknadu štete zbog neizvršenog prijevoza, kao i gubitak posla, upozorava UHCP.

Naglašavaju da su svjesni izvanrednih okolnosti, no isto tako ističu kako "hrvatskom gospodarstvu prijete veliki troškovi i gubici, a još uvijek postoji prostor za reorganizaciju".


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Blokada granica Kraš Agrokor Zabrana prometa Štete Atlantic Grupa PPDIV Srbija Prehrambene tvrtke Udruge izvoznika


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."