• Potrošnja
  • 09.12.2018. 16:30

Zašto Rumunji toliko novca troše na hranu i bezalkoholna pića?

Službeni podaci koje je ovog tjedna objavio Eurostat, pokazuju da Rumunji na hranu i bezalkoholna pića troše proporcionalno dvostruko više u odnosu na prosjek Europske unije.

Foto: Air Force Medical Serivce
  • 232
  • 19
  • 0

Rumunji su prošle, 2017. godine trošili 27,8 posto ukupnih troškova kućanstva na hranu i bezalkoholna pića. Prosjek svih zemalja članica EU iznosi 12,2 posto - pokazuju službeni podaci koje je ovog tjedna objavio Eurostat.  

Odmah iza Rumunja su Litvanci sa 21,6 posto te Estonija sa 20,3 posto. Rumunjima nisu daleko ni njihovi susjedi Bugari koji troše 19,2 posto, a ni Mađari sa svojih 18,2 posto. 

Za Hrvate nema podataka, no istraživanje pokazuje da Slovenci troše 14,6 posto ukupnih troškova kućanstva na hranu i bezalkoholna pića. 

Ispod 10% su Austrija, Irska, Luksemburg i Velika Britanija koja troši tek 8,2 posto što se možda promijeni nakon Brexita. 

Katalin Stoica, profesor sociologije u Nacionalnoj školi za političke i administrativne znanosti, kazao je da iza takvih brojeva stoji veća razina siromaštva u Rumunjskoj u odnosu na ostale zemlje članice - što će reći, kad nemaš novaca za kulturu, tehnologiju i slično, jedino na što možeš potrošiti je hrana. 

No, neki Rumunji kažu da se radi o strahu koji proizlazi iz doba komunizma kada nije bilo toliko hrane u izobilju. 

Rezultate istraživanja možete detaljnije proučiti u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Potrošnja Hrana Bezalkoholna pića Eurostat Rumunjska


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi