• Krčki pršut
  • 24.11.2014. 20:40

Zaštita zemljopisnog podrijetla Krčkog pršuta?

Krčki pršut je drugi hrvatski proizvod za koji je EK objavila dokumentaciju u Službenom listu EU 19. studenog ove godine.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 232
  • 11
  • 0

U bazi podataka Europske komisije Database of Origin and Registration (DOOR) objavljen je zahtjev za zaštitu naziva "Krčki pršut" oznakom zemljopisnog podrijetla. To znači da je zahtjev objavljen u Službenom listu Europske unije čime je Europska komisija potvrdila da je podneseni zahtjev sukladan pravilima za registraciju oznake na razini EU.

Krčki pršut je jedan od proizvoda za koje je Ministarstvo poljoprivrede podnijelo zahtjev za zaštitu naziva oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla na EU razini. Proizvođač koji je podnio zahtjev te i svi drugi koji ispunjavaju zahtjeve iz specifikacije i imaju potvrdu o sukladnosti proizvoda od kontrolnog tijela, od trenutka kada je Ministarstvo podnijelo zahtjev Europskoj komisiji, 3. ožujka 2014. godine, mogu označiti proizvod – Krčki pršut s prijelaznom nacionalnom oznakom zemljopisnog podrijetla.

Rok za podnošenje prigovora 90 dana

Ovom objavom u europskoj DOOR bazi počinje teći rok od 90 dana za podnošenje prigovora na EU razini. Naziv Krčki pršut oznakom zemljopisnog podrijetla registrira se u dva slučaja:

  • ako nema prigovora
  • nakon postizanja dogovora, ako se pojavi opravdan prigovor, o čemu će Europska komisija obavijestiti Ministarstvo poljoprivrede.

Tada proizvođači koji su koristili nacionalni prijelazni znak počinju koristiti europski, a ako žele, i naš nacionalni znak.

13 hrvatskih proizvoda u DOOR bazi

U DOOR bazi Europske komisije je 13 hrvatskih proizvoda. Istarski pršut je prvi proizvod koji je EK ocijenila pozitivno te je dokumentacija objavljena u Službenom listu EU. Nakon prigovora od strane Slovenije, postignut je sporazum između slovenskih i hrvatskih proizvođača Istarskog pršuta vezano za zajedničku zaštitu naziva Istarski pršut/Istrski pršut.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske je u suradnji sa slovenskim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i hrane početkom rujna ove godine uputilo Europskoj komisiji svu potrebnu dokumentaciju za zajedničku zaštitu. Krčki pršut je drugi hrvatski proizvod za koji je EK objavila dokumentaciju u Službenom listu EU 19. studenog ove godine. Stoga se očekuje da će ova dva pršuta biti prvi proizvodi za koje će nakon provedene procedure Europska komisija donijeti odluku o registraciji naziva oznake izvornosti za Istarski pršut/Istrski pršut i oznake zemljopisnog podrijetla za Krčki pršut.

Stručne službe EK još pregledavaju i provjeravaju zahtjeve

Za ostalih 11 proizvoda u DOOR bazi nalazi se oznaka da je zahtjev za registraciju oznake podnesen, što znači da stručne službe Europske komisije još uvijek pregledavaju i provjeravaju zahtjeve. Za neke od njih već su stigle primjedbe Europske komisije u kojima traže dodatna pojašnjenja ili izmjene u specifikaciji proizvoda, kako bi zadovoljili sve što je propisano europskom regulativom. U trenutku kada Europska komisija zaključi da zahtjev u potpunosti zadovoljava sve propisane uvjete, taj zahtjev će se objaviti u Službenom listu EU i u DOOR bazi dobiti oznaku da je objavljen, kao što je slučaj sa Istarskim pršutom i Krčkim pršutom.

U tijeku postupka provjere zahtjeva za registracijom oznake, neki zahtjevi su povučeni nakon zaprimljenih komentara stručnih službi EK. U tom slučaju, udruge koje su podnijele zahtjev mogu nakon ponovne pripreme dokumentacije zahtjev ponoviti, tako da vjerujemo da ćemo ponovo u postupku zaštite naziva oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla imati Dalmatinsku marašku i Virovitičku papriku.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Krčki pršut Istarski pršut Nacionalna oznaka zemljopisnog podrijetla Prigovori Europska komisija DOOR baza Hrvatski proizvodi Primjedbe Europske komisije Dalmatinska maraška Virovitička paprika

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Visoravan Veliko Rujno na Velebitu