Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalna zaštita proizvoda
  • 16.08.2016. 16:30

Zaštita za Pašku sol i Međimursko meso z tiblice

Paška sol i Međimursko meso z tiblice zaštićeni prijelaznom nacionalnom zaštitom.

  • 1.434
  • 70
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je 8. kolovoza ove godine donijelo dva Rješenja o zaštiti domaćih proizvoda.

Na zahtjev paške solane, izdano je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva "Paška sol" - zaštićena oznaka izvornosti.

Isto tako, na zahtjev Udruge za zaštitu autohtonih međimurskih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva "Međimursko meso 'z tiblice" - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Uskoro i EU zaštita!

Prijelazna nacionalna zaštita označava vremenski period koji traje od datuma podnošenja zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji, koja provodi postupak na razini Europske unije, do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na razini cijele Europske unije. Donošenjem odluke Europske komisije prestaje važiti tzv. prijelazna nacionalna zaštita, a naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom tržištu Europske unije.

Jednaka pravna zaštita

Nazivi proizvoda zaštićeni prijelaznom nacionalnom zaštitom kao zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet imaju jednaku pravnu zaštitu kao i proizvodi zaštićeni na razini Europske unije, ali je važeća samo na teritoriju Republike Hrvatske. Za vrijeme trajanja prijelazne nacionalne zaštite na tržištu se mogu pod zaštićenim nazivom nalaziti samo proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda od ovlaštenog kontrolnog tijela.

Finalni koraci

Slijedeći korak koji Solana Pag d.d. i Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda, trebaju poduzeti je pokretanje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda, a kojeg provodi kontrolno tijelo ovlašteno od strane Ministarstva poljoprivrede. Nakon toga će, posredstvom Ministarstva podnijeti Europskoj komisiji zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva "Paška sol“ i zahtjev za registraciju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla naziva "Međimursko meso 'z tiblice“ na razini Europske unije.


Tagovi

Nacionalna zaštita proizvoda Paška sol


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."