Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preseljenje postrojenja
  • 26.05.2014. 16:50

Zar i Ledo dajemo susjedima?

Dio Ledinih strojeva već je prošle godine preseljen u Srbiju, a u planu je preseljenje tjestare i dio proizvodnje sladoleda!

Foto: depositphotos.com
  • 850
  • 121
  • 0

Ovih je dana u medijima odjeknula vijest da će jedini proizvođač sladoleda u Hrvatskoj svoja postrojenja preseliti u susjednu nam Srbiju. Stoga su zaposlenici poduzeća Ledo d.d., koji je sada u sastavu koncerna Agrokor, u strahu za radna mjesta, konačno odlučili progovoriti. Navode da je dio strojeva već prošle godine preseljen u Srbiju, a preseljenje tjestare i dio proizvodnje sladoleda je u planu.

"Pod konstatnim smo pritiskom i rade sve što je u njihovoj moći da bi nas natjerali da sami damo otkaze kako nam ne bi bili primorani isplatiti otpremninu" rekli su neki od radnika za Glas Slavonije. Navode i da su plaće zaposlenih bile u kontinuiranom padu, iako se prihod kompanije stalno povećavao, a subote, nedjelje i praznici računati su im kao slobodni dani. Politikom terora Todorić se riješava ljudi, kako sam ne bi morao dijeliti otkaze.

Upravo je Ledova tjestara pogon iz kojeg su izašli brojni hrvatski brendovi, poput kroasana i štrukli, a preseljenjem proizvodnje posao će direktno izgubiti 200 zaposlenih. "Ostatak“ se planira raspodijeliti po drugim sektorima. Radnici strahuju da će se na ovaj način dogoditi situacija da se tehnologu sa 40 godina rada u proizvodnji ponudi posao skladištara, što je ravno otkazu. U poduzećima Ledo, Jamnica i Zvijezda osobe su radile kao sezonski radnici i po 10 godina bez stalnog ugovora. Zakoni očito ne vrijede kada su "veliki" u pitanju.

"Neizvjesnost je naša realnost", u očaju poručuju radnici Leda. Ipak, kako navode, ovakve nas situacije više ne bi trebale čuditi. Ulaskom Hrvatske u EU prestao je važiti Ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) između Hrvatske i Srbije, što je za uzrok imalo povećanje prosječne carine pri domaćem izvozu u Srbiju sa 4,5 na 13,2 posto. Zbog nižih cijena energenata i radne snage, ovakav se postupak preseljenja proizvodnje u Republiku Srbiju čini logičan za poduzeća iz prehrambenog sektora. Zaboravlja se na činjenicu da su prije ulaska u Uniju glavna izvozna tržišta Republike Hrvatske bili susjedi, odnosno Bosna i Srbija. Postoji opravdan strah da će trenutna situacija u hrvatskom gospodarstvu i definitivno potaknuti ostatke ostataka domaće proizvodnje da se preseli – kod susjeda.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Ledo Zvijezda Kroasane Štrukli Todorić Agrokor CEFTA Tjestara Proizvodnja Jamnica Prehrambeni sektor Izvozna tržišta Neizvjesnost Proizvodnja sladoleda Srbija Ledo d.d.


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.