Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Tradicija Zagorja
  • 18.07.2017. 18:00

Zagorskim mlincima oznaka zemljopisnog porijekla

Novi korak je zaštita imena na razini Europske unije koja se očekuje do kraja godine.

Foto: Facebook/Udruga Tradicija Zagorja
  • 1.387
  • 257
  • 0

O kvaliteti hrvatskih autohtonih proizvoda nikad ne možemo dovoljno pisati jer se u modernom dobu smrznute i prerađene hrane, veličina istih ne može opisati riječima, a da je tome tako, svjedoči i Matija Gulija, predsjednik udruge "Tradicija Zagorja" koja je osnovana s ciljem zaštite što više autohtonih proizvoda kao sinonima za kvalitetu u svrhu očuvanja ručne proizvodnje, tradicije, identiteta, te postizanja viših cijena na tržištu.

Svoju stručnost Udruga je pokazala već nakon četiri godine i četiri mjeseca kada je, uz pomoć Krapinsko-zagorske županije, Zagorske razvojne agencije, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapine te Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Zagorske mlince dogurala do oznake zemljopisnog porijekla na razini Republike Hrvatske, a koja će, tvrdi predsjednik udruge, Matija Gulija, iste dogurati i do zaštite na razini Europske unije.

Četiri proizvođača očekuju veću dodanu vrijednost

"Krunom našeg dugogodišnjeg rada smatramo oznaku zemljopisnog porijekla za “Zagorske mlince” koja će, nadam se, proizvođačima donijeti veći dohodak, a Zagorju i proizvođačima veći značaj. Novi korak je zaštita imena na razini Europske unije koja se očekuje do kraja godine, te bih, ovim putem, poručio da se svaki proizvođač koji želi, može uključiti u zaštitu proizvoda, ukoliko, naravno, zadovolji sve uvjete. Bitno je, stoga, naglasiti da su u ovo vrijeme uključena četiri proizvođača; odnosno Kogutex iz Konjščine, Mlin Jertovec, Massa Lovita iz Stubice i Zebrano iz Bedekovčine koji su ponos i dika našeg Zagorja.”, priča Gulija.

Foto: Facebook/Udruga Tradicija Zagorja


Tagovi

Zagorski mlinci Oznaka zemljopisnog porijeka Prepoznatljivost


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.