Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zbrinjavanje otpada
  • 06.08.2020. 07:30

Zabranili bacanje hrane u komunalni otpad

Američka savezna država Vermont je uvela zakon "Food Waste Ban" i zabranila bacanje hrane u komunalni otpad. Sve što se može reciklirati ondje se reciklira, a ostalo stavlja u kompost.

Foto: JumpStory
  • 185
  • 214
  • 0

Stanovnici američke savezne države Vermont ne smiju više bacati hranu u smeće. Ova je država odlučila provesti zero waste (nula otpada, op.a.) pristup i tako je zakonom "Food Waste Ban" zabranila bacanje hrane. Sve što se može reciklirati se reciklira, a ostalo ide u kompost. Riječ je o prvom takvom primjeru na svijetu, piše fastcompany.

Prema ovom zakonu koji je stupio na snagu u lipnju stanovnici su dužni kompostirati hranu – uključujući ostatke poput voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, stari kruh i slično. Radi se ambicioznoj politici, ali ta država smatra da ju mora provesti kako bi postigla svoj cilj preusmjeravanja 50% svih vrsta otpada s odlagališta u postrojenja koja ih recikliraju.

Kako će kontrolirati ljude što bacaju?

"Taj cilj postoji više od desetljeća", kaže Josh Kelly, šef odjela za upravljanje materijalima Agencije za prirodne resurse u Vermontu, no, kaže da je najbolje što su mogli učiniti smanjenje otpada za oko 36%. "Jedini način na koji to stvarno možemo postići je usredotočiti se na problem bacanja hrane", rekao je.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Svakih pet godina dužnosnici Vermonta analiziraju otpad kako bi vidjeli što stanovnici bacaju, a otkrili su da je 20% bačenog hrana. Također, pokazalo se da je i prehrambeni otpad značajan izvor metana koji utječe na globalno zagrijavanje.

U prvoj fazi uvođenja neće biti kontrola, nego će edukacijom i postupnom provedbom pokušati uvjeriti ljude da dobrovoljno slijede zakon, donacijama hrane za siromašne za koje će infrastrukturu osigurati država, jeftinim kućnim kompostištima i sličim mjerama. Svjesni su da neće svi građani lako promijeniti svoje navike, ali nadaju se da u skoroj budućnosti neće ni trebati nametati racionalnije postupanje hranom.  

Popuštanje mjera zabrane zbog Covida utječe na povećanje otpada

Istovremeno, nakon što su mjere zbog sprječavanja širenja koronavirusa u Velikoj Britaniji počele popuštati, u domaćinstvima je bacanje hrane poraslo za gotovo trećinu, piše theguardian.

Također, ljudi su počeli više kupovati i trošiti. Tamošnja je Oragnizacija za otpad (Wrap) provela dvije faze istraživanja tijekom zatvaranja zbog Covid-19. U prvoj fazi u travnju potrošači su bacali manje hrane, ali tijekom lipnja to se promijenilo. Povećanje bacanja hrane u dva mjeseca je skočilo s 14% na 18% i to za kruh, mlijeko, krumpir i piletinu.

Praktični savjeti kako smanjiti bacanje hrane

Kućanstva u Velikoj Britaniji godišnje bacaju 4,5 milijuna tona hrane, a ova će organizacija pokrenuti novu kampanju pod nazivom Keep Crushing It čiji je cilj motivirati ljude da se drže pozitivnih odlika koje su naučili tijekom pandemije uključujući provjeru hrane u hladnjaku, više zamrzavanja te izradu popisa za trgovinu. Kampanja će također istaknuti ekološke prednosti od smanjenja otpada.


Tagovi

Smeće Odvajanje otpada Bacanje hrane Ostaci od hrane Vermont


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]