Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja hrane
  • 24.03.2020. 13:30

Praktični savjeti kako smanjiti bacanje hrane

Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane virusom Covid-19.

Foto: JumpStory
  • 584
  • 29
  • 0

Pored izolacije, mirovanja i održavanja higijene, jedan od bitnih savjeta na koji stručnjaci upozoravaju je i prekomjerna kupovina hrane.

Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane virusom Covid-19.

Dva puta razmislite prije nego što kupujete prekomjerno

Skladištenje prekomjerne količine hrane samo će pridonijeti bacanju te spriječiti starije i druge ranjive skupine da kupuju hranu koja im je potrebna.

Naučite razliku između datuma upotrijebiti do i najbolje do

Datum upotrijebiti do odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Ovaj datum nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata.

Zatvorene tržnice, zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta

Datum najbolje do odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri.  Nalazimo ga na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.

Mudro spremajte hranu

Velik dio hrane koju bacate mogli biste ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.

Donirajte

Tijekom trenutne situacije na društvenim mrežama je pokrenut niz grupa solidarne razmjene i pomoći ranjivim skupinama. Učinite dobro djelo!

Spašavanje OPG-ova: Diljem Hrvatske se organiziraju online narudžbe i dostave hrane

Inače, projekt Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane sufinanciraju Europska komisija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a ima za cilj popuniti prazninu niske osviještenosti i slabe obrazovne baze globalne međusobne povezanosti otpada s hranom. Također, cilj je podići svijest ciljnih skupina o globalnoj međuovisnosti i pitanjima okoliša i društvenog razvoja kao i promicati vještine izbjegavanja otpada hrane i promjenu obrasca potrošnje u kućanstvima. 


Tagovi

Bacanje hrane Covid 19 Koronavirus Kupovina hrane Datumi Spremanje hrane Doniranje Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]