Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državna imovina
  • 13.10.2013. 09:52

Za Sušionicu Vrpolje zainteresirana tvrtka Fami

Državna imovina propada, za Sušionicu Vrpolje ozbiljno zainteresirana tvrtka Fami

Foto: sbperiskop.net
  • 445
  • 36
  • 0

Sušionica voća i povrća Vrpolje, nalazi se u stečaju, a jedini ozbiljan kupac, Fami grupa, čeka da država napokon promijeni uvjete kupnje i cijenu kako bi pokrenuo proizvodnju sirovine koju je sada prisiljen uvoziti. Fami je, naime, jedna od najvećih grupa u prehrambenoj industriji u Hrvatskoj po proizvodnji začina. Osim začina, proizvodi široku paletu sokova, sirupa, stolne vode, tjestenine i pekarskih proizvoda, a trenutačno zapošljava 232 radnika različitih profila, od običnih radnika do prehrambenih i kemijskih tehničara, prehrambenih tehnologa, vrsnih ekonomista, informatičara itd.

"Nama je Sušionica Vrpolje zanimljiva i zainteresirani smo za kupnju, ali problem nam je previsoka cijena jer su nužna znatna ulaganja u devastirane pogone", rekao je Mladen Falamić, zamjenik predsjednika Uprave Fami grupe te dodao da su nekad bili kupci sirovine iz Sušionice potrebne za proizvodnju u Famiju. Falamić navodi da bi proizvodnju pokrenuli odmah, a to bi otvorilo ne samo radna mjesta u tvrtki već i brojnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Kad je riječ o cijeni Sušionice Vrpolje, na desetoj dražbi ona bi trebala biti 9,8 milijuna kuna. Drago Pleš, bivši predsjednik Uprave IPK Osijek d.d., koji je trenutačno na čelu tvrtke MAR co-Invest, društva stvorenog od hrvatsko-njemačkog kapitala koje se bavi restrukturiranjem poduzeća, predstečajnim nagodbama i privatizacijama posrnulih tvrtki, kaže da, nažalost, pod takvim uvjetima neće ni na desetoj dražbi biti zainteresiranih. Pleš cijelu priču oko Sušionice Vrpolje stavlja u kontekst odnosa nemara države prema svojoj imovini te navodi da to nije, nažalost, jedini takav primjer.

"Nije vrijeme za kupnju nekretnina posrnulih tvrtki, već za kupnju tih tvrtki kao cjelovitih gospodarskih cjelina s ciljem pokretanja proizvodnje i u konačnici, što je najvažnije, zapošljavanja", kaže Pleš. U slučaju Sušionice Vrpolje Pleš navodi da su je oni u dva navrata obišli, izradili studiju isplativosti, prema kojoj je u obnovu devastiranih pogona potrebno uložiti oko 13 milijuna kuna i pokrenuti proizvodnju ali kao cjeline, koja uključuje i 50 ha državnog poljoprivrednog zemljišta koje je dobiveno u dugoročnu koncesiju.

Foto: sbperiskop.net


Tagovi

Sušionica voća i povrća Vrpolje Fami grupa Mladen Falamić Drago Pleš