Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja piva
  • 24.10.2016. 16:30

Volite pivo? Evo kako ga proizvesti!

Nasuprot industrijskoj sve češće možemo čuti za proizvodnju zanatskog (craft) piva. Ovakva proizvodnja ostavlja mogućnost pivarima da eksperimentiraju sa hmeljom različitih aroma, a uz ozbiljan pristup, rad i ulaganja, mnogi od njih vide priliku za zaradu.

Foto: bigstockphoto.com, Wavebreak Media Ltd
  • 5.914
  • 457
  • 0

Gotovo da nema punoljetne osobe u svijetu i kod nas koja bar jednom u životu nije konzumirala alkoholno piće koje mnogi radije ubrajaju u prehrambene proizvode. Sigurno pogađate, riječ je o njegovom veličanstvu - pivu.

U mnogim zemljama ovom piću se pridaje ogroman značaj. Ide se čak i do toga da se stvara kult ispijanja piva, a organiziraju se i festivali posvećeni tom piću od kojih je svakako najpoznatiji "Oktoberfest" koji se svake jeseni održava u njemačkom gradu Munchenu.

Priprema sladovine izuzetno važan proizvodni korak

Osnovni sastojci za proizvodnju piva su: ječmeni slad, hmelj, voda i kvasac. Dvije najvažnije faze u njegovoj proizvodnji su pripremanje sladovine i alkoholno vrenje. Ekstrakcijom vrijednih sastojaka slada i hmelja dobiva se sladovina. Cilj proizvodnje sladovine je da se tvari u sladu počnu razgrađivati djelovanjem enzima. Pripremanje sladovine čini niz koraka, a to su: mljevenje slada, ukomljavanje, kuhanje komine, cijeđenje, ohmeljavanje, hlađenje i na kraju bistrenje sladovine.

Alkoholno vrenje utječe na vrstu i kvalitetu piva

U proizvodnji svakog alkoholnog pića, pa naravno i u proizvodnji piva najvažnija faza je alkoholno vrenje. Od toga ovise vrsta i kvaliteta gotovog proizvoda. Proces vrenja počinje dodavanjem pivskog kvasca u sladovinu. U glavnom vrenju veći dio šećera razlaže se do etil-alkohola i ugljikovog dioksida, a u naknadnom vrenju fermentira ostatak šećera pa se stvaraju buketne tvari, a pivo se bistri i zasićuje ugljik-dioksidom. U pivarstvu se uglavnom koriste kvasci donjeg vrenja, prilagođeni alkoholnom vrenju pri niskoj temperaturi sa manjim ili većim stupnjem previranja.

Vrste piva prema temperaturi vrenja

Temperatura utječe na ukus piva. Što je hladnije, manja je i količina ugljikovog dioksida pa su time manje izraženi ukus i miris piva. Hladnije pivo utječe na receptore ukusa i mirisa. Pilsneri obično postižu alkoholno vrenje na temperaturi 0°C, lageri na 5-9°C, ale na 7-11°C, stouti na 8-13°C, dok stari aleovi fermentiraju na sobnoj temperaturi. Proces proizvodnje piva je kroz povijest usavršavan, tako da se danas ovo alkoholno piće masovno proizvodi u mnogim zemljama svijeta. A postoji i takozvana pivarska industrija gdje se u velikim tvornicama pivo masovno proizvodi po najvišim standardima kvalitete, donoseći proizvođačima ozbiljan profit.

Zanatsko pivo sve popularnije kod potrošača

Nasuprot industrijskoj sve češće možemo čuti za takozvanu proizvodnju "zanatskog" (craft) piva. Najjednostavnije, riječ je o malim (kućnim) pivarama, koje za razliku od industrijskih plasiraju drugačije i vrlo različite vrste piva, pa se to piće nudi u mnogo specifičnih varijanti. Tako se proizvode svijetla, tamna i crvena piva, s različitim ukusima - od citrusa, karamele, vanilije, čokolade, manga, mandarina, ima ih i klasičnih i malo drugačijih, aromatičnih cvjetnih, laganih, jakih, teških, gorkih, slatkih.

Faze proizvodnje craft piva

Svaki proizvođač, uz poštovanje pravila i tehnologije proizvodnje, ima i neku svoju recepturu, zahvaljujući kojoj proizvodi prepoznatljivo pivo, a tu je i poneka tajna, koja tom piću daje neobičnu, zanimljivu i drugačiju aromu. Proces proizvodnje zanatskog piva možemo podijeliti u četiri do pet faza. U prvoj fazi se pivski slad, koji je prethodno samljeven, zalijeva toplom vodom da bi se iz slada izvukao šećer koji kasnije služi kao hrana kvascu. Kuhanjem se ti šećeri razgrađuju na malo složenije i jednostavnije, odnosno probavljive kvasce. Kvasac potom treba šećer da preradi u alkohol i ugljikov-dioksid. Kada se alkoholno vrenje odnosno fermentacija završi pivo se toči u flaše. Tada ga treba dovršiti fermentacijom u flašama i spremno je za konzumaciju.

Internet značajan izvor informacija i saznanja

U posljednje vrijeme zanatska piva su kod nas u ekspanziji jer zbog sve većeg bogatstva ukusa, dobre kvalitete i stalne promocije na festivalima zanatskog piva pronalaze svoj put do radoznalih konzumenata, ali i iskusnih ljubitelja i poznavatelja piva. Premda je kod nas ovakva proizvodnja i dalje u povoju, a zbog nedostatka kvalitetnih sirovina, proizvođači su i dalje prinuđeni na uvoz hmelja i slada.

Proizvodnja zanatskog piva ostavlja mogućnost proizvođačima da eksperimentiraju sa hmeljom različitih aroma, a uz ozbiljan pristup, razvoj i ulaganja, mnogi od njih vide priliku za zaradu. Na internetu postoji mnoštvo informacija i video materijala u kojima se objašnjava kako se proizvodi zanatsko pivo, a za one koji se žele i sami okušati u proizvodnji ovog alkoholnog pića u svojoj kuhinji, evo jedne zanimljive video upute:

Foto: bigstockphoto.com, Wavebreak Media Ltd


Tagovi

Pivo Craftt


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Radno vreme 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma od 20. do 25.05, za posetioce je od 9 do 19 časova. U petak, 26.05, radno vreme je od 9 do 16 časova. #novosadskisajam #poljoprivrednisajam #poljoprivreda #agrar #stocarstvo #ratarstvo #pov... Više [+]