Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija Vajda
  • 02.04.2017. 07:30

Vajda ulaže 50 milijuna kuna u proizvodni pogon!

Čakovečka mesna industrija najavljuje investiciju u proizvodnju i stvaranje preduvjeta za nova zapošljavanja!

  • 3.959
  • 222
  • 0

Investicija od 50 milijuna kuna u dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavu strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava predstavljena je u čakovečkoj Mesnoj industriji Vajda d.d.

Nastavak je to ulaganja započetih od listopada 2015. kad je Vajda ušla u sastav Grupacije Pivac pa je tako tijekom 2016. godine uloženo više od 11 milijuna kuna u zamjenu i nabavu opreme, strojeva i transportnih sredstava, poboljšanja informatizacijske infrastrukture i druge manje tehničke zahvate.

Novi investicijski projekt bit će prijavljen i za sufinanciranje iz fondova Europske unije kroz mjeru povećanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, a očekuje se da će u potpunosti biti realiziran do konca 2018. godine.

Širenje suradnje s OPG-ovima

"Vajda je godinama bila usamljeni primjer ulaganja u domaće svinjogojstvo, a ulaskom Grupacije Pivac ta su ulaganja održana te intenzivno nastavljamo s povećanjem kapaciteta vlastitog uzgoja i širenjem kooperacije sa svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima zainteresiranima za suradnju. Za takav je razvoj svinjogojstva potrebna moderna mesna industrija sa suvremenim tehničko-tehnološkim rješenjima u svim fazama proizvodnje, što ćemo u potpunosti ostvariti ovom investicijom kako bismo se etablirali na domaćem i širili na inozemnim tržištima", izjavio je Vladimir Mesarić, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda d.d. Čakovec.

Otpadna toplina za zagrijavanje vode

Istaknuo je veliko zadovoljstvo ovom investicijom i zbog njezinog značaja za razvoj ukupne poljoprivrede i pripadajućih djelatnosti na području Međimurske županije, kao i cijele Hrvatske. Naglasio je i da će tijekom realizacije projekta osobit naglasak biti stavljen na primjenu mjera energetske učinkovitosti korištenjem otpadne topline za zagrijavanje vode koja će se koristiti u tehnološkom procesu i sanitaciji.

Povećanje uzgoja tovnih svinja

Primarni je cilj investicije stvaranje uvjeta za povećanje kooperantskog uzgoja tovnih svinja s 40.000 grla u 2016. na 90.000 u 2017. te finalno na 200.000 u 2019. godini, prvenstveno na području Međimurja i Slavonije. Na taj će se način, zajedno s ostalim investicijama u okviru Grupacije Pivac i putem svih aktivnosti usmjerenih na razvoj Vajde, omogućiti i povećanje udjela domaće sirovine u finalnim proizvodima, poput pršuta, te u konačnici povećati njihova proizvodnja.

S prihodom od oko 188 milijuna kuna u 2016. godini, dosadašnjim investicijama i povećanjem proizvodnih kapaciteta, u Vajdi su daljnja ulaganja imperativ koji će donijeti i nova zapošljavanja te se očekuje da će broj zaposlenika preći 300 nakon završetka investicijskog procesa.

Ulaganje u izgradnju moderne pršutane

Naime, nakon organizacijske konsolidacije provedene pridruženjem poduzeća Grupaciji Pivac, broj zaposlenika u Vajdi uslijed širenja proizvodnih kapaciteta ponovno raste.

U poduzeću je na snazi kolektivni ugovor sa zaposlenicima koji im dodatno osnažuje zajamčena prava i koji će nakon novih pregovora sa socijalnim partnerima biti produžen i uređen na obostrano zadovoljstvo radnika i poslodavca. Prosječna bruto plaća porasla je u 2016. godini za 14% u odnosu na 2015., a osim investicije u proizvodnji neprekidna su ulaganja i u standard zaposlenika, poput uređenja radne okoline, podizanja kvalitete prehrane i obnavljanja odmarališta u Starigradu-Paklenici u kojem radnici provode godišnji odmor.

Uz ulaganja u Vajdi, u okviru Grupacije Pivac nedavno je najavljeno i značajno ulaganje u izgradnju moderne pršutane vrijedne više od 10 milijuna eura u Gospodarskoj zovi Ravča pored Vrgorca. U svibnju se očekuje i završetak ulaganja u vrijednosti od 95 milijuna kuna u razvoj pogona i optimizaciju poslovanja PPK karlovačke mesne industrije kroz protekle tri godine, uz sufinanciranje iz fondova Europske unije.


Tagovi

Mesna industrija Vajda Pršutana Ulaganja Projekt Čakovec OPG Tovne svinje Pivac


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić