Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokazana kvaliteta
  • 14.02.2021. 16:30

Uvodi se nacionalna oznaka "Dokazana kvaliteta" - kako postati korisnik?

Putem jedinstvene oznake, potrošač će biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete.

Foto: Depositphotos/HayDmitriy
  • 376
  • 46
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - Dokazana kvaliteta.

Riječ je, navode, o dobrovoljnom nacionalnom sustavu kvalitete koji je osmišljen upravo kako bi se dodatno označilo poljoprivredne i prehrambene proizvode više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća, i njihovih proizvoda. 

"Naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, prerade, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima“, pojašnjavaju.

Tako će putem jedinstvene oznake na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima koji nose znak "Dokazana kvaliteta“ – Hrvatska potrošač biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete odnosno da je Republika Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden i/ili prerađen. 

Kako postati korisnik oznake?

Prednost ovog sustava, u odnosu na ostale, je osim dokazane sljedivosti kroz cijeli postupak proizvodnje i/ili prerade, upravo viša kvaliteta proizvoda, a koju je prije stavljanja na tržište provjerilo ovlašteno kontrolno tijelo. 

"Kako bismo olakšali ulazak proizvođača u nacionalni sustav isti je uspostavljen tako da troškovi certificiranja proizvođača budu prihvatljivi za financiranje kroz Mjeru 3 Programa ruralnog razvoja, a ista nudi mogućnost i potpore za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača“, stoji u objavi.

Ministarstvo je izradilo i Vodič o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta“ putem kojeg se možete informirati o svim koracima postupka i prednostima koje ovaj sustav pruža proizvođačima.

Također, objavljen je i Priručnik s uputama za korištenje znaka i grafički izgled znaka koji sadrži potrebne smjernice za uporabu znaka i logotipa te predloške dizajna na sredstvima komunikacije i promocije.

Vodič i priručnik pogledajte u dokumentima ispod teksta. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Nacionalni sustav kvalitete Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi Oznaka Dokazana kvaliteta Dodatna vrijednost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.