Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepropisno označavanje
  • 09.11.2020. 13:10
  • Primorsko-goranska, Rijeka

UPU PGŽ: Bili smo u pravu, inspekcija je utvrdila nezakonito označavanje meda

Ako je tako u SPAR-u, uređenom i vođenom subjektu u poslovanju s hranom, što mislite kakva je onda situacija u drugim trgovačkim subjektima?, pitaju iz Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije koje se dodatno obratilo Državnom inspektoratu.

Foto: Depositphotos/alinute (ilustracija)
  • 620
  • 215
  • 0

Državni inspektorat je utvrdio nepravilnosti i naložio njihovo uklanjanje, otkrilo nam je Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije koje je prijavu protiv SPAR Hrvatska d.o.o. Zagreb, zbog nezakonitog označavanja hrane i stavljanja na tržište, u ovom slučaju meda, podnijelo u kolovozu. 

Kako, između ostalog, stoji u odgovoru kojeg su zaprimili, nakon provedenog inspekcijskog postupka u kojem je utvrđeno nepropisno označavanje zemlje podrijetla na predmetnom medu dobavljenom iz Austrije, temeljem čl. 166 st. 1 podstavak 1. Zakona o poljoprivredi (NN RH 118/18 i 42/20), viši poljoprivredni inspektor je donio Rješenje o otklanjanju nepravilnosti navedenom subjektu s izrekom da se na oznakama istaknu zemlje podrijetla meda, umjesto navoda "mješavina meda iz EU i izvan EU" kao i "uzgojeno u EU".

UPU PGŽ: Pojava nezakonito označenog meda nije slučajna 

"Ovakvo postupanje Državnog inspektorata, nedvojbeni je dokaz opravdanosti argumenata i činjenica koje je UPU PGŽ podastrijela u svojoj Prijavi nezakonito označenog meda od 11.08.2020. To je također i javni dokaz kako takva pojava na hrvatskom tržištu nije slučajna. Sada kada su i institucije službeno upoznale s tom činjenicom, postavlja se pitanje kakav stupanj zaštite imaju hrvatski potrošači?", pitaju se iz Udruženja koje je na čelu s predsjednikom Nedjeljkom Mrakovčićem, Državnom inspektoratu poslalo i reagiranje

Kako navode, nadzorom je utvrđeno da se pravne odredbe krše i to više od tri godine od njegova donošenja te više od godinu i pol od stupanja na snagu.

Državnom inspektoratu prijavili Spar zbog nezakonitog označavanja meda

"Ako je to tako u SPAR-u, uređenom i vođenom subjektu u poslovanju s hranom, što mislite kakva je onda situacija u drugim trgovačkim subjektima? Kako je to moguće u Hrvatskoj i zašto se po tom pitanju nije i ranije postupalo? Zar Državni inspektorat postupa samo po prijavama građana ili, kao u našem slučaju, jedne nevladine udruge?", stoji u njihovom upitu u kojemu drže i da je neprimjereno dugo vrijeme za otpravu odgovora. 

Inspekcija i drugih trgovačkih lanaca te aktivnost udruga 

Naime, nadzor je proveden 11. rujna, a odgovor Inspektorata su dobili 28. istog mjeseca. 

Udruženje je ujedno pozvalo inspekciju da proširi kontrole i na druge trgovačke lance na teritoriju države. "Isto tako, otvara se mogućnost i za sve hrvatske potrošačke i pčelarske organizacije i udruge da postupe kao i UPU PGŽ te provjere situaciju sa medovima koji se nezakonito stavljaju na tržište na području njihova djelovanja. S ovog mjesta ih pozivamo da to i učine", zaključuju. 


Tagovi

Nezakonito označavanje UPU PGŽ Med Državni inspektorat Pčelarski savez


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]