Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokapitalizacija Perutnine
  • 05.09.2015. 17:55

Ukrajinski milijarder preuzima Perutninu Ptuj?

Ukrajinski peradarski div MHP poboljšao je ponudu za dokapitalizaciju ptujske kompanije. Ukrajinci sada nude najmanje 8,25 eura po dionici.

  • 286
  • 35
  • 0

Slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, pišu da je ukrajinski peradarski div MHP dao poboljšanu ponudu za preuzimanje ptujske kompanije. Ukrajinci sada nude najmanje 8,25 eura po dionici. Tom ponudom su za četvrtinu eura premašili ponudu Slovenske industrije čelika (SIJ - Slovenska industrija jekla).

Ukrajinska kompanija je bila među dva ponuđača u postupku traženja potencijalnog investitora kojeg je, u skladu sa sporazumom banaka vjerovnika, vodilo francusko financijsko-konzultantsko društvo BNP Paribas. Ono je sugeriralo da je najbolji partner za dokapitalizaciju SIJ, koji nudi 40 milijuna eura.

Šteta nanesena društvu?

Razloge za ovu odluku izvršni direktor Perutnine Ptuj Roman Glaser predstavio je u priopćenju Uprave o razlozima potpunog isključenja prava prednosti pri kupnji dionica postojećim dioničarima. Iz izvješća proizlazi da je MHP, koji je u većinskom vlasništvu ukrajinskog milijardera Jurija Kosiuka, za dokapitalizaciju ponudio 8 eura po dionici, ali samo do oko 18,4 milijuna eura, što je ispod očekivanja banaka vjerovnika.

Na lanjskoj skupštini dioničara Kapitalni fond, Udruga malih dioničara Slovenije i peradarska zadruga Ptuj izglasali su zaključak na temelju kojeg je odvjetničko društvo Šelih & partneri iz Ljubljane ovlašteno da razmotri moguću tužbu protiv uprave i članova Nadzornog odbora zbog štete nanesene društvu u prošlosti. Najviše ih zanima djelovanje Holdinga PMP koji je osnovan s ciljem menadžerskog preuzimanja kompanije.


Tagovi

Perutnina Ptuj MHP Ukrajina Većinsko vlasništvo Dokapitalizacija Holding PMP


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."