Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mlijeka
  • 19.11.2020. 07:30

Udvostručuju izvoz mliječnih proizvoda - Bjelorusija jača izvoz u Aziju i Afriku

Nije ih pokolebala ni pandemija Covid-19, niti određeno povećanje proizvodnje mlijeka u nekim drugim zemljama. Neke su tvrtke čak uspjele povećati izvoz novih kategorija proizvoda.

Foto: Depositphotos/erix2005
  • 134
  • 269
  • 0

Bjelorusija je svjetski predvodnik u potrošnji mlijeka te u izvozu mliječnih proizvoda. U 2018., prema podacima statista, potrošnja u toj zemlji iznosila 111.09 kg mlijeka po glavi stanovnika dok je u prvih osam mjeseci ove godine izvezeno proizvoda u vrijednosti 1,6 milijardi američkih dolara, što je za 7,2% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U Ministarstvu poljoprivrede te zemlje predviđaju da će izvoz do 2025. narasti na 3,1, a do 2030. čak do 4 milijarde dolara, rekao je šef odjela za vanjsku ekonomiju, Aleksej Bogdanov tijekom prošlotjednog Bjeloruskog mljekarskog foruma

Ta je zemlja trenutno najveći svjetski izvoznik proizvoda ove vrste po glavi stanovnika, a cilj je ići i dalje - povećati domaću proizvodnju mlijeka na 9,2 milijuna tona do 2025., odnosno 10,5 mil. t 2030. godine. 

Veći izvoz proizvoda s dodanom vrijednosti

Nije ih pokolebala ni pandemija Covid-19, niti, kako piše dairyglobal, određeno povećanje proizvodnje mlijeka u nekim drugim zemljama. Neke su mljekarske tvrtke čak uspjele povećati izvoz novih kategorija proizvoda. 

"Na primjer, ove se godine udio proizvoda od punomasnog mlijeka u izvoznim zalihama udvostručio - sa 7,6% na 16%, što je vrlo važno, jer ciljamo na izvoz proizvoda s visokom dodanom vrijednošću i visokim stupnjem prerade", rekao je Bogdanov.

Dominantan partner im je i dalje Rusija zbog već uspostavljenih dugoročnih trgovinskih i ekonomskih odnosa, dobro razvijene logistike i nepostojanja trgovinskih zapreka. Bogdanov je istaknuo kako raste mljekarska industrija i u toj zemlji pa je Bjelorusija postavila ciljeve za nova tržišta. Naime, u posljednjih pet godina udio ruskog tržišta smanjio se za 12,2%. 

Jačaju izvoz u Aziju i Afriku

Govoreći o drugim tržištima, prvenstveno se misli na jačanje izvoza u Aziju i Afriku, regije u kojima je tijekom posljednjih godina snažno porasla potražnja za takvim proizvodima. 

Podsjetimo, svjetska proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda iz godine u godinu raste, a tijekom idućih deset godina porast će za 1,6% godišnje, odnosno na 997 milijuna tona do 2029. godine. 

Proizvodnja mlijeka u stalnom porastu - više je i onog iz eko sustava

U zemljama članicama Europske unije taj će rast ići nešto sporije. Podaci pokazuju i pad mliječnog stada za oko 0,6% godišnje, ali i porast mliječnosti za 1% tijekom sljedećeg desetljeća. 


Tagovi

Tržište mlijeka Bjelorusija Dodana vrijednost Mliječni proizvodi Rast Potrošnja Izvoz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]